Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiștii și plasticul, pe parcursul a șase decenii, într-o expoziție la Frankfurt
christo & jeanne claude, look (c.1965). photo ©vg bild kunst, bonn 2023

Artiștii și plasticul, pe parcursul a șase decenii, într-o expoziție la Frankfurt

O expoziție deschisă la Schirn Kunsthalle Frankfurt analizează modul în care artiști consacrați au explorat puterea plasticului și pericolul  pe care îl reprezintă acesta, începând cu anii 1960, când materialul versatil a revoluționat mișcările artistice.

Putând fi folosit în diverse moduri, dar și transparent ori în diferite culori, plasticul a fost asociat modernității și consumului de masă, devenind un simbol al vremii.

„Plastic World” cuprinde lucrări semnate de mai mult de 50 de artiști, între care se află Monira Al Qadiri, Archi­gram, Arman, César, Christo, Haus-Rucker-Co, Eva Hesse, Hans Hollein, Craig Kauffman, Kiki Kogelnik, Gino Marotta, James Rosen­quist, Pascale Marthine Tayou și Pınar Yoldaş, și analizează felurile în care plasticul a fost folosit de-a lungul anilor, precum și modul în care asocierile lui au evoluat.

james rosenquist, wrap ii (1964). photo oleg kuchar, ulm, © james rosenquist foundation

James Rosenquist, „Wrap II” (1964). Foto: Oleg Kuchar, Ulm © James Rosenquist Foundation

Cele peste 100 de lucrări expuse sunt realizate în diverse medii, de la acrilic la silicon, vinilin, polistiren, poliester la PVC și imprimări 3D, dar toate au existat datorită caracterului ubicuu al plasticului.

Printre mișcările artistice internaționale surprinse în expoziție se numără Pop art, Arte Povera, Minimalism, Finish Fetish, Nouveau Réalisme, conceptualismul și lucrările cu caracter ecologic ale generației mai tinere.

Expoziția este deschisă până pe 1 octombrie 2023.

Fotografie principală: Christo & Jeanne Claude, „Look” (c.1965) ©VG Bild-Kunst, Bonn 2023