Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artistul basarabean Daniel Cauia îşi prezintă noua expoziţie, „Război și pace”, la Arbor.art.room

Artistul basarabean Daniel Cauia îşi prezintă noua expoziţie, „Război și pace”, la Arbor.art.room

Artistul basarabean Daniel Cauia îşi prezintă la galeria Arbor.art.room o nouă expoziţie, intitulată „Război și pace”.

Vernisajul va avea loc pe 3 martie, iar titlul expoziției trimite atât la tema celor mai recente lucrări semnate de artist, cât și la contextul actual grav, al invaziei rusești în Ucraina.

În pictură Daniel Cauia “își distilează emoțiile”, spun reprezentanţii galeriei, în prezentare.” Natură introvertită, el găsește în artă forma perfectă de exprimare și reflecție acupra lumii în care trăim. Realitatea surprinsă în esența ei imuabilă sau în dinamica schimbărilor sociale e materia pe care-o transfigurează Daniel Cauia. Se inspiră din călătorii, din examinarea  naturii, din plimbările lungi în natură (cu câinele său), din scene și întâmplări la care ajunge să fie martor. Nu lipsesc din discursul lui temele din trecutul sovietic al societății în care s-a născut și trăiește”.

Colajul, în diferite media – ulei pe pânză, mono print și serigrafie

Este interesat de compoziții figurative, stilul lui arată influențe din realismul magic și postimpresionism. Expoziția „Război și pace” aduce în atenția publicului lucrări din cea mai recentă serie a tânărului artist. Inspirația s-a declanșat în momentul în care și-a mutat atelierul într-o fostă cazarmă militară. Influențat de energia locului, dar și de situația politică tensionată din zonă și de speculațiile de pe atunci privind un eventual război, Daniel Cauia a început să picteze lucrări cu temă militară. În tablourile lui  personajele, fie oameni, fie animale, poartă cu ele un vis de pace, trădează o anumită nostalgie după o armonie acum amenințată.

Curatorul expoziţiei care va fi deschisă până pe 2 aprilie este Victoria Nagy Vajda.

Galeria bucureşteană este deschisă de marți până sâmbătă.

În vârstă de 28 de ani, Daniel Cauia și-a făcut studiile la  Liceul  Academic de Artă „Igor Vieru” și a absolvit de curând Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, secția grafică.