Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Autorităţile finlandeze caută soluţii pentru a returna în Rusia opere de artă în valoare de 42 de milioane de euro
Ilustraţie picturi, Curatorial

Autorităţile finlandeze caută soluţii pentru a returna în Rusia opere de artă în valoare de 42 de milioane de euro

Autorităţile finlandeze caută soluţii pentru a returna în Rusia opere de artă în valoare de 42 de milioane de euro, lucrările în cauză fiind confiscate în contextul sancţiunilor impuse la nivelul UE, arată Bloomberg.

Anunţul referitor la această intenţie a fost făcut de către ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto. În acest sens, există un dialog între reprezentanţii ţării nordice şi oficialii Comisiei Europene, pentru a clarifica lista de opere de artă, care include şi piese de patrimoniu, împrumutate în instituţii de cultură din lumea întreagă.

„Sancţiunile UE nu iau în calcul această situaţie aparte, în care lucrări care aparţin unui muzeu sunt transportate în Europa (…) Situaţia este frustrantă. Încercăm să o rezolvăm şi să returnăm lucrările de artă către proprietarii de drept cât mai curând, pentru a evita complicaţii”, a mai spus Haavisto.

UE, SUA şi Marea Britanie au impus sancţiuni Rusiei după invazia Ucrainei, care a început la 24 februarie. Respectivele sancţiuni sunt aplicate şi operelor de artă cu valoare mai mare de 300 de euro.