Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Baba, Bălașa, Mazilu, Câlția, Piliuță, Ilfoveanu, în licitația unei colecții de artă contemporană – FOTO
dumitrite corneliu baba

Baba, Bălașa, Mazilu, Câlția, Piliuță, Ilfoveanu, în licitația unei colecții de artă contemporană – FOTO

Corneliu Baba, Sabin Bălașa, Ștefan Câlția, Horia Damian, Sorin Ilfoveanu, Georges Mazilu, Constantin Piliuță sau Felix Aftene, dar și excepționale sculpturi create de Ion Iancuț, Ion Irimescu sau Marcel Guguianu se numără între artiștii prezenți cu lucrări scoase la vânzare pe 12 aprilie, de Artmark, în licitația unei colecții de artă contemporană „Studiu și pasiune”.

Lucrarea „Dumitrițe”, de Corneliu Baba, un ulei pe carton, are o estimare stabilită de casă între 5.000 și 8.000 de euro. O altă lucrare de Baba, de data aceasta „Veneția”, un ulei pe pânză, este estimat între 4.000 și 6.500 de euro.

Cu o gândire realistă, artistul Baba va fi posesorul unui registru nelimitat de înțelegere al valorilor plastice. Prezente sporadic în creația sa, compozițiile cu flori vor reprezenta valori pure cromatice, în cadrul cărora lumina va juca un rol important, producând mirajuri ale realului și reducând motivele la impresia formei, care se dizolvă la rându-i în penumbre. Armoniile colorate sunt temperate de tonalități calde, uneori opulente, precum și de acorduri grave, înfățișând compuneri originale ale imaginii, tratate de pictor cu o instinctivă siguranță și modestie, izvorâtă din măsura și atenția pe care o acordă în mod obișnuit esențialului.

Veneția în opera lui Baba

Tratat începând cu a doua jumătate a anilor ‘50, până spre anii ‘80, episodul venețian îi va oferi pictorului Baba resurse inspiraționale generoase, dintre care le va alege pe cele mai puțin pitorești. Atras de strălucirile Veneției, de gravitatea sumbră a apei de pe canele, de piața venețiană sau de clădirile impunătoare, artistul va utiliza în preajma lor o pastă bogată, evocând aspectele unui loc plin de impresii, alături de o expresivitate puternică a formelor, ce se vor afirma prin dialoguri impunătoare de lumini și umbre.

De asemenea, „Studiu de nud” de Corneliu Baba, guașă, ceracolor și creion pe hârtie, din colecția artistului, are o estimare între 400 și 600 de euro.

pasarar cu colivie felix aftene

„Păsărar cu colivie” – Felix Aftene

În aceeași sesiune, dedicate artei contemporane, se regăsesc lucrări de Felix Aftene („Păsărar cu colivie”), Constantin Piliuță – „Arlechin cântând”, Georges Mazilu-„L’ange et l’angelot”, fiecare estimată între 4.000 și 6.000 de euro.

inger georges mazilu

Georges Mazilu-„L’ange et l’angelot”

Sculptura „Ciocârlia” de Marcel Guguianu este scoasă la vânzare cu o estimare stabilită între 3.000 și 5.000 de euro. La fel și „Elan”. Ion Irimescu și Felix Aftene sunt prezenți în sesiunea de vânzări cu sculpturi estimate între 2.000 și 4.000 de euro. Un „Arcaș” din bronz de Ion Iancuț are o valoare între 1.500 și 2.500 de euro.

arlechin cantand piliuta

„Arlechin cântând” – Constantin Piliuță

În licitație se regăsesc portrete ale lui Corneliu Baba, Vincent van Gogh, Constantin Brâncuși, dar și colaje de Ion Bârlădeanu, lucrări din bronz de Victoria Zidaru, o lucrare „Noi nu suntem de vină” în pix pe hârtie de Dan Perjovschi, „Înțelept cu sceptru”, gravură cu ac de Ștefan Câlția, o xilogravură în culori de Eva Cerbu.

arcas ion iancut

„Arcaș” – Ion Iancuț

Cele 135 de loturi vor fi vândute pe 12 aprilie, online și prin telefon.

Credit foto: Artmark