Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Banksy, Schnabel și Haring din colecția Elton John, vândute la New York
banksy, flower thrower triptych, colectie elton john

Banksy, Schnabel și Haring din colecția Elton John, vândute la New York

Lucrări de Bansky, Julian Schnabel și Keith Haring din colecția pe care muzicianul Elton John a adunat-o în casa lui din Atlanta au fost adjudecate la Christie’s New York în 21 februarie, într-o primă vânzare care a generat venituri totale de 8 milioane de dolari.

Casa de licitații Christie’s organizează o serie de opt vânzări, în variantă fizică și online, până la 28 februarie, pentru colecția de obiecte ale artistului în vârstă de 76 de ani, care cuprinde obiecte de artă, costume, instrumente și accesorii.

Printre cele mai importante piese scoase la vânzare s-au aflat portretul lui Elton John realizat de Julian Schnabel, estimat la 300.000 de dolari, un Keith Haring neintitulat, din 1982, estimat la 500.000 de dolari, și un triptic Banksy din 2017, la 1,5 milioane de dolari.

haring, untitled, 1982, elton john

Keith Haring, Untitled, 1982

Cel mai mare preț a fost realizat de lucrarea Banksy, care a depășit estimarea, „Flower Thrower Triptych” fiind adjudecată contra sumei de 1.925.500 dolari. Tabloul de Keith Haring a fost vândut pentru 756.000 de dolari, iar portretul de Schnabel, pentru 189.000 de dolari.

elton john, portret de julian schnabel, christies

Portretul lui Elton, de Julian Schnabel

Un alt tablou neintitulat de Haring, tot din 1982, estimat la cel mult 400.000 de dolari, a fost vândut pentru puțin peste 529.000 dolari.

Schnabel a mai fost prezent în licitație cu „I’m a girl in your head and a boy in your bed” (1997), lucrare cumpărată direct de la artist, care a fost vândută cu 100.800 de dolari, față de estimarea minimă de 80.000 dolari.

schnabel, girl boy, elton john

I’m a girl in your head and a boy in your bed, de Julian Schnabel

Aproximativ 100.000 de dolari au fost plătiți pentru o pereche de cizme argintii cu monogramă, o salopetă glam rock de la începutul anilor 1970, creată de Annie Reavey, a fost vândută pentru 12.600 de dolari, un pian cu coadă a ajuns la mai mult de 200.000 de dolari, în timp ce o pereche de ochelari de soare, un element cheie în look-ul cântărețului, și-a găsit un cumpărător pentru 22.680 de dolari, de zece ori mai mult decât estimarea inițială. Toate cele 50 de loturi scoase la vânzare în 21 februarie și-au găsit cumpărători.

Elton John a adunat, în timpul petrecut în Atlanta, o colecție importantă care include lucrări de Dorothea Lange, ale fotografului maghiar André Kertész, de Andy Warhol, Cindy Sherman și Robert Mapplethorpe.

Sute de fotografii din colecția privată a lui Elton John și a soțului lui vor fi expuse, începând cu 18 mai 2024, la Victoria and Albert Museum din Londra. „Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection” va include mai mult de 300 de fotografii realizate de 140 de fotografi, majoritatea fiind expuse pentru prima dată publicului. Imaginile datează din anii 1950 până în prezent.

Colecțiile personale ale unor personaje emblematice din cultura pop au devenit o caracteristică obișnuită a celor mai importante case de licitații din lume. În septembrie anul trecut, mii de obiecte care au aparținut regretatului lider al trupei Queen, Freddie Mercury, au fost vândute pentru 40 de milioane de lire sterline (50,4 milioane de dolari) la Sotheby’s.

Update

Seria de licitații organizate de Christie’s pentru 900 de obiecte din colecția lui Elton John s-a încheiat în 28 februarie cu vânzări totale de 20,5 milioane de dolari, depășind de peste două ori estimarea minimă.

Credit foto: Christie’s