Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  British Museum va expune obiecte furate din colecția sa
london, ,may,5:,the,british,museum,in,london,,england

British Museum va expune obiecte furate din colecția sa

British Museum a anunțat că va expune începând cu luna aceasta obiecte care au fost furate din colecția sa și recuperate recent, după scandalul izbucnit vara trecută.

Vor fi prezentat public zece piese, prețioase artefacte romane, în expoziția „Rediscovering Gems”.

În luna august 2023, muzeul din Londra a anunțat că aproximativ 2.000 de obiecte din depozitele sale au dispărut, au fost furate sau deteriorate. Până în prezent, a recuperat în jur de 350 de obiecte.

Exemplu de deschidere și de schimbare culturală

Expoziția va explora semnificația artefactelor prețioase clasice de-a lungul istoriei. George Osborne, care prezidează Consiliul de Administrație al muzeului, a declarat că noua expoziție este un exemplu de deschidere și de „schimbare culturală” la British Museum.

„Am promis că vom arăta lumii piesele valoroase care au fost furate și recuperate – în loc să le ascundem”, a spus el, potrivit BBC.

Muzeul a publicat imagini cu două dintre aceste artefacte care au fost alese pentru a fi expuse. Ambele au fost returnate de dr. Ittai Gradel, dealerul și colecționarul care a alertat muzeul cu privire la furturi, și care a fost inițial ignorat.

glass cameo with bust of cupid or eros, british museum

Cameo sticlă cu bustul lui Cupidon sau Eros, credit: British Museum

Dr. Gradel a declarat pentru BBC că a fost „încântat” să colaboreze cu muzeul în procesul de recuperare. „Mă bucur foarte mult să constat că întreaga cultură a instituției pare să se schimbe, devenind mult mai deschisă și mai dispusă să înfrunte problemele decât cea pe care am întâlnit-o în 2021”, a spus el.

Dr. Gradel a jucat un rol important în procesul de recuperare, urmărind și returnând sute de artefacte prețioase pe care le cumpărase cu bună credință. Printre obiectele prețioase pe care le-a returnat și care vor fi expuse se află o gravură realizată din sticlă neagră cu un bust al Minervei, zeița romană a înțelepciunii.

intaglio, minerva, british museum

Credit foto: British Museum

Noua expoziție va prezenta și 500 de obiecte care nu au fost implicate în furturi. Toate obiectele furate anterior vor fi etichetate clar și expuse în propria vitrină.

Anul trecut, după ce o anchetă a descoperit că au fost furate obiecte din patrimoniul British Museum, Peter Higgs, un curator din departamentul Grecia și Roma, a fost demis. El a negat orice abatere. Ancheta poliției este în curs de desfășurare.

În urma controversei, istoricul de artă german și directorul British Museum, Hartwig Fischer, a demisionat, iar fostul director al Muzeului Victoria și Albert (V&A), Mark Jones, a fost numit interimar. Recent, a fost derulat un proces de recrutare pentru postul de director, plătit cu 216.000 de lire sterline pe an. Numele celui ales urmează să fie anunțat.