Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bucharest Graphic Days – Ryszard Kaja: Plakat-Polska, expoziție de afiș la MNȚR
ryszard kaja, afis polonez, expozitie

Bucharest Graphic Days – Ryszard Kaja: Plakat-Polska, expoziție de afiș la MNȚR

„Ryszard Kaja: Plakat-Polska”, expoziție de afiș polonez, va fi inaugurată în Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Național al Țăranului Român pe 15 septembrie, la ora 18:00.

Expoziția este organizată de Atelierul de grafică, în parteneriat cu Institutul Polonez din București şi Muzeul Național al Țăranului Român, și face parte din prima ediție Bucharest Graphic Days.

Plakat-Polska / Afișe – Polonia

La invitația Galeriei Afișului Polonez din Wrocław, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012 – 2019 afișe dedicate diversității geografice și culturale a Poloniei. A rezultat un mod neconvențional de promovare a diferitelor zone și particularități ale Poloniei, evitând orice fel de clișee sau mesaje patetice, dar care comunică discret, cu căldură ori cu umor mândria și atașamentul față de propria țară.

Din această serie, o selecție consistentă va fi prezentată în premieră la București.

Expoziția va fi completată de un workshop de afiș care va dura trei zile, în perioada 4 – 6 octombrie, susținut de doi designeri și profesori de la Universitatea de Arte „Magdalena Abakanowicz” din Poznań, Polonia.

Cine este Ryszard Kaja (1962 – 2019)

Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe, Ryszard Kaja a debutat la răscrucea anilor ’80 – ’90 ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă și balet din Łódź și Poznań.

În anii ‘90 și începutul anilor 2000, a fost unul dintre cei mai renumiți scenografi polonezi. A realizat aproximativ 200 de scenografii pentru cele mai importante scene poloneze, precum Opera Națională din Varșovia, dar și pentru multe scene din străinătate.

La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiș, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afișele sale (mai mult de 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaștere internațională.

În ultimul deceniu, seria de afișe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă și statutul de operă-cult, iar el a intrat în rândul maeștrilor afișului polonez, notează colecționarul Leszek Jamrozik.

Bucharest Graphic Days

Expoziția „Plakat-Polska” deschide evenimentele din cadrul Bucharest Graphic Days.

Bucharest Graphic Days este un eveniment din România dedicat exclusiv graficii, cu scopul de a promovare și consolida breasla, interacțiunea în interiorul ei și cu profesioniști din afara țării.
Construit pe colaborarea cu institutele culturale și cu alte organizații culturale din țară, evenimentul are caracter participativ, fiind deschis celor care au un produs grafic de împărtășit și discutat cu ceilalți.

BGD va avea loc în perioada 1 – 15 octombrie 2022, cu trei categorii de conținut: expoziții, workshop și talk. Toate detaliile despre evenimente și programul pot fi consultate pe graphicdays.ro.