Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bursele „Constantin Brâncuși” 2023 – Stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris pentru doi artiști români
cite internationale des arts icr

Bursele „Constantin Brâncuși” 2023 – Stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris pentru doi artiști români

Candidaturile pentru bursele „Constantin Brâncuși” 2023, prin care doi artiști români vor primi câte un stagiu de trei luni la Cité internationale des arts din Paris, pot fi depuse până pe 25 august, potrivit unui anunț făcut de Institutul Cultural Român.

Perioadele de desfășurare a burselor sunt mai – iulie 2023, respectiv noiembrie 2023 – ianuarie 2024.

Artiștii interesați sunt invitați să depună dosarele de candidatură până pe 25 august 2022 la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Introducerea artiștilor români în circuitul și contextul artistic internațional

Programul de burse „Constantin Brâncuși”, desfășurat de ICR în parteneriat cu Cité internationale des arts, a fost inițiat în 2005 și are ca principal obiectiv introducerea artiștilor români în circuitul și contextul artistic internațional, oferindu-le acestora posibilitatea de a lucra, timp de trei luni, într-un mediu artistic eterogen, liber de constrângeri, în domeniul artelor plastice/vizuale, se arată în comunicat.

Printre artiștii care au beneficiat de o bursă „Constantin Brâncuși” de-a lungul timpului se numără Michele Bressan, Anca Benera, Ioana Nemeș, Răzvan Boar, Alexandra Croitoru, Darie Dup, Olivia Mihălțianu, Alexandru Mihai Budeș, Cristina David, Ioana Alexandra Niculescu-Aron, Napoleon Tiron și Andreea Lorena Bojenoiu.

Bursele „Constantin Brâncuși” se adresează artiştilor plastici/vizuali români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite două burse pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României de la Cité internationale des arts din Paris. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro.

Selecţia este făcută în baza dosarelor de candidatură depuse de artiști și analizate de o comisie independentă de specialişti, formată din personalităţi recunoscute în domeniul artelor plastice/vizuale. Dosarele selectate în România vor fi trimise spre validare Comisiei de admitere de la Cité internationale des arts.

Toate detaliile, precum și regulamentul și formularul de înscriere se găsesc pe site-ul icr.ro, la secțiunea burse.

Cité internationale des arts

Localizată în cartierele pariziene Marais și Montmartre, Cité internationale des arts este o fundație privată recunoscută ca organizație de interes public.

Încă din 1965, de când a fost creată la Paris, a găzduit artiști în rezidență din întreaga lume.

Este o organizație care încurajează dialogul intercultural, un loc al schimburilor culturale în care artiștii se pot întâlni cu publicul interesat de creația lor și cu alți profesioniști din domeniul artelor.

În fiecare lună, în parteneriat cu peste 130 de organizații franceze și internaționale, Cité internationale des arts primește peste 300 de artiști în rezidență, care lucrează într-o gamă largă de discipline.