Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bust cumpărat cu 35 de dolari înfățișează un dușman al lui Iulius Cezar și are importanță istorică. Artefactul va fi retrocedat Germaniei
roman bust laura young

Bust cumpărat cu 35 de dolari înfățișează un dușman al lui Iulius Cezar și are importanță istorică. Artefactul va fi retrocedat Germaniei

Un bust cumpărat de o femeie din Texas cu 35 de dolari s-a dovedit că înfățișează un dușman al lui Iulius Cezar și că e un obiect de importanță istorică, iar arteefactul va fi retrocedat Germaniei peste doi ani.

Femeia a cumpărat bustul de la un magazin Goodwill din Austin în urmă cu patru ani. Laura Young a remarcat starea sculpturii și a început să discute cu diverși specialiști din muzee și case de licitații. În final, Jörg Deterling, consultant la Sotheby’s, a identificat bustul drept antichitate din perioada Julio-Claudiană.

Este considerat că îl reprezintă pe liderul militar Sextus Pompei, fiu al lui Pompei cel Mare care a luptat cu Iulius Cezar într-un război civil și a pierdut. Sextus, care a fost executat în final, a încercat să își răzbune tatăl într-o bătălie cu succesorii lui Cezar.

Cea mai recentă documentare cunoscută a portretului datează din inventarul din 1833 al regelui Ludwig I al Bavariei. Era unul dintre obiectele expuse la Pompejanum, replică la scară naturală a unei vile din Pompeii construită pentru ca amatorii să studieze cultura antică.

Orașul Aschaffenburg, unde se află încă vila, a fost bombardat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și când a fost restaurat, în anii 1960, bustul nu a fost recuperat. Este foarte probabil că a fost luat în SUA de un soldat american ce s-a aflat în zonă.

Young a luat legătura cu autoritățile germane, după identificarea făcută de specialist. Bustul va reveni în Germania în 2023. San Antonio Museum of Art, unde e expus în prezent, va sprijini retrocedarea, potrivit artnet.com.

Fotografie: bustul roman, transportat după achiziție. Credit. Laura Young