Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Câini roboți, printre cei 100 de artiști la Trienala NGV din Melbourne
basia robot dog (stânga) self portrait in gold. foto pilat

Câini roboți, printre cei 100 de artiști la Trienala NGV din Melbourne

National Gallery of Victoria (NGV) va găzdui un inedit grup de artiști în rezidență – trei câini roboți Boston Dynamics care vor fi dresați să picteze în mod autonom o lucrare timp de patru luni în galerie.

Agnieszka Pilat, artistă preferată de miliardarii din domeniul tehnologiei și de investitorii din Silicon Valley, care a avut o rezidență atât la SpaceX, cât și la Boston Dynamics, este cunoscută pentru încorporarea tehnologiei în lucrările ei, în special pentru picturile sale cu câinii roboți Boston Dynamics de 30 kg, cunoscuți sub numele de Spot. Ea chiar are unul la New York, unde locuiește, și l-a numit Basia.

Pentru prima dată, Pilat antrenează roboții să picteze singuri pentru o lucrare din cadrul Trienalei NGV din acest an, care se va deschide la Melbourne în decembrie. Cei trei roboți vor picta timp de patru luni folosind bețe cu vopsea în ulei pe o pânză acrilică fixată pe perete. Aceștia vor fi programați să înțeleagă o serie de comenzi, pe care le vor executa în ordinea pe care o consideră potrivită – până la direcția în care se mișcă brațul, cât de tare apasă pe pânză și dacă pictează un punct sau o linie.

Yoko Ono, Tracey Emin și Schiaparelli, la trienală alături de câinii roboți

Agnieszka Pilat și roboții se numără printre cei 100 de artiști și designeri care participă la trienală, între care Yoko Ono, care va prezenta o lucrare de mari dimensiuni, bazată pe text, în exteriorul galeriei, Tracey Emin, cu noi lucrări comandate, și casa de haute couture pariziană Schiaparelli, cu noi creații.

Directorul NGV, Tony Ellwood, a declarat că trienala va fi „o perspectivă vizuală surprinzătoare și provocatoare a lumii de astăzi”, abordând trei teme majore: magia, memoria și materia.

Pilat îl va preda pe Basia, alături de Bonnie și Archie, la NGV. Ea îl consideră pe Basia „un companion” și spune că îi va lipsi cât timp va picta la Melbourne, citează The Guardian.

Pictoriță de portrete cu pregătire clasică, Pilat a făcut prima dată cunoștință cu roboții atunci când i-a fost comandat de Boston Dynamics să picteze portretul unui model cunoscut sub numele de Spot.

Picturile roboților sunt adesea copilărești, ceea ce reprezintă o alegere deliberată de programare, deoarece Pilat îi consideră ca „niște copii în vârstă de om, care știu multe, dar înțeleg foarte puțin”.

Printre cei care dețin lucrări ale lui Pilat se numără miliardarul din domeniul telecomunicațiilor Craig McCaw și John Krafcik, fost director executiv al Waymo. Ea a fost chiar însărcinată să creeze picturi pentru cel mai recent film „Matrix”. Unii critici au respins arta ei ca fiind o ofertă pentru capriciile elitei tehnologice.

Controversele din jurul câinilor roboți

Imaginile cu câini roboți – care sunt folosiți în special în minerit și construcții – devin frecvent virale, unii descriind mișcările lor ciudate și agilitatea ca fiind „înfiorătoare” și „distopice”.

Câinii roboți au fost folosiți ca agenți de supraveghere la granița dintre SUA și Mexic și chiar în locurile unde au fost comise infracțiuni. În 2021, departamentul de poliție din New York a returnat un robot Boston Dymanics, după reacții de amploare față de folosirea acestuia în Bronx.

Însă Pilat îi consideră „jucăuși” și „parteneri ai umanității”.

„Sunt tehnocrat-optimistă – îmi place să spun că fac pentru mașină ceea ce Diego Rivera a făcut pentru clasa muncitoare. Iar atunci când oamenii îl întâlnesc pe Spot, mulți se îndrăgostesc foarte repede – este greu să nu fii fermecat de ei, pentru că sunt foarte drăguți”, susține artista.