Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopera abstractă expresionistă „Nile” a lui Philip Guston debutează în licitație
nile

Capodopera abstractă expresionistă „Nile” a lui Philip Guston debutează în licitație

Capodopera abstractă expresionistă „Nile”, pictată de Philip Guston în 1958, debutează în licitație pe 17 mai, la Sotheby’s New York.

Estimată la 20 – 30 de milioane de dolari, aceasta este cea mai mare valoare primită de o lucrare a artistului scoasă la licitație.

Vânzarea coincide cu o retrospectivă dedicată artistului și organizată de Museum of Fine Arts Boston în luna mai.

„În «Nile», sensibilitățile incredibile ale lui Guston în ceea ce privește compoziția sunt prezentate pe de-a-ntregul, iar tabloul nu este doar o reușită emblematică din timpul celei mai importante perioade de transformare din cariera lui, ci și în evoluția artei abstracte postbelice”, precizează într-un comunicat Michael Macaulay, vice-președinte Sotheby’s Contemporary Art.

Lucrarea a fost prezentată public pentru prima dată în patru decenii, în luna aprilie, la galeriile Sotheby’s din Londra.

Punctul culminant al practicii abstracte a lui Guston

„Nile” este o lucrare monumentală ce reprezintă punctul culminant al practicii abstracte a lui Guston și este una dintre cele care i-au stabilit reputația ca unul dintre principalii artiști ai secolului 20.

Tabloul va fi oferit în tandem cu alte lucrări excepționale create de artist ulterior acesteia.

Mai bine de 40 de ani, pictura s-a aflat în colecția Peter și Edith O’Donnell, în Dallas, Texas, și va fi vândută în luna mai în scop caritabil. Banii vor ajunge la O’Donnell Foundation, care susține cauze educative, cercetare medicală și inițiative culturale.

Mai multe lucrări din colecția O’Donnell vor fi scoase la vânzare prin Sotheby’s pentru a susține fundația.