Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Casa Mița Biciclista, redeschisă după 80 de ani, devine loc de întâlniri culturale
la mita biciclista stabiliment creativ4

Casa Mița Biciclista, redeschisă după 80 de ani, devine loc de întâlniri culturale

Casa Mița Biciclista, monument istoric al Bucureștiului, intră într-o nouă etapă a existenței și deschide sezonul de iarnă, luna aceasta, cu mai multe evenimente-tribut aduse imobilului.

Casa va fi redeschisă cu un bal, dublu-eveniment programat pe 18 și 19 noiembrie. Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro.

Clădire între 159 de monumente de valoare națională din București

Casa Mița Biciclista (strada Biserica Amzei) este o clădire istorică din centrul Bucureștiului care face parte dintre cele 159 de monumente de valoare națională din patrimoniul Capitalei.

la mita biciclista stabiliment creativ2

După 80 de ani, redeschisă publicului, ea reintră în viața orașului și a dinamicii sale, urmând să devină un spațiu al comunității urbane creative.

La Mița Biciclista este un stabiliment creativ fondat în 2022 de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), cu sediul în monumentul istoric Casa Mița Biciclista. La Mița Biciclista este un spațiu care devine loc de întâlnire al orașului, de petrecere, de cultură și de reflecție.

„Deschiderea casei Mița Biciclista este continuarea firească a parcursului ARCEN. La fel și planul de transformare într-un ecosistem cultural cu braserie, cinema și spații de cultură urbană și artă pe care îl avem pentru acest loc în 2023. Timp de 12 ani am vorbit despre cum clădirile istorice trebuie să reintre în viața urbană de zi cu zi a orașului. E un proces lung, va implica comunități și grupuri creative diverse, parteneri, artiști, arhitecți, oameni de comunicare, dar știu clar că istoria recuperată a orașului este garanția reinventării lui. Noua istorie a Casei Mița Biciclista care începe cu două baluri pe 18 și 19 noiembrie poate deveni noua istorie a multor case istorice din București”, spune într-un comunicat Edmond Niculușcă, fondator ARCEN.

Petreceri-concept

Petrecerile-concept „Mare Bal” celebrează istoria casei. Pe 18 și 19 noiembrie, momente precum recitalul susținut de Bălănescu Quartet, venind special de la Londra pentru eveniment, vor marca redeschiderea casei pentru public.

Etajele casei vor fi transformate în experiențe contemporane influențate de istoria personală a monumentului istoric pentru participanții la bal. Magie cu cărți de joc și citiri în cărți de tarot fac parte din programul balului care va transporta publicul în atmosfera balurilor grandioase ale Bucureștiului.

la mita biciclista stabiliment creativ1

Model economic sustenabil

„E nevoie de exemple de bune practici ca Bucureștiul să se reinventeze”, afirmă Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN.

El continuă: „La Mița Biciclista vom construi un astfel de exemplu. Obiectivul nostru este să creăm un model economic sustenabil care să transforme  monumentul istoric din centrul Bucureștiului într-un stabiliment creativ dedicat publicului interesat de viitorul orașului cultural, mai ales când orașul contemporan se naște din moștenirea vechiului oraș. Mare Bal la Mița Biciclista este începutul unei noi istorii a acestei case și lansarea promisiunii pe care o facem orașului. Bucureștiul are nevoie de un spațiu de întâlnire, în centrul orașului, deschis inițiativelor culturale și civice, un spațiu alternativ de exprimare și intersecție a diverselor energii și bule urbane”.

În primă fază, în 2022, stabilimentul creativ La Mița Biciclista va fi deschis publicului doar în contextul evenimentelor organizate aici, serie care va continua în luna decembrie.

Casa poartă numele proprietarei de la începutul secolului XX. Maria Mihăescu, numită de presa bucureșteană Mița Biciclista, a primit cadou de la regele Ferdinand, la vârsta de 23 de ani, casa din strada Biserica Amzei 9. Ultima recepție organizată aici a avut loc în 1942.

Fotografii publicate prin amabilitatea ARCEN