Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei, la Timișoara
mnart0

Cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei, la Timișoara

Cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei va fi prezentată la Muzeul Național de Artă Timișoara, în perioada 18 mai – 1 octombrie.

Expoziția „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni” este o colaborare a muzeului cu Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română – Filiala Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara, Muzeul Național de Artă Timișoara.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire capodoperele artei decorative și figurative aparținând culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult, cu o vechime de 5.500 – 7.000 de ani.

Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriu al României și totodată cea mai spectaculoasă din întreaga Europă, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate, între 5000 – 3500 î.e.n. și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați.

Primele vestigii au fost descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea și, de atunci, au fost cercetate mai multe așezări aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare.

Cultura Cucuteni impresionează printr-o admirabilă ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – principalul motiv decorativ fiind spirala, reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate.

Vizitatorii vor putea admira, printre cele peste 200 de exponate, celebrele „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor” și „Sfânta Familie” de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești.

Expoziția face parte din seria dedicată artefactelor de prestigiu aparținând celei mai vechi civilizații preistorice europene, organizată de Complexul Muzeal Național Neamț, tradiție începută la Salonic în 1997 și continuată la Sibiu în 2007.