Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai veche figurină feminină cunoscută, la Castelul Huniade
huniade,castle,,timisoara,,romania

Cea mai veche figurină feminină cunoscută, la Castelul Huniade

Venus de la Hohle Fels, cea mai veche figurină feminină cunoscută, sculptată acum 40.000 de ani dintr-un colț de mamut reprezintă highlight-ul expoziției „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”, deschisă în Sala de Marmură a Castelului Huniade din Timișoara pe 27 iulie.

Expoziția cuprinde 23 de replici ale unor opere de artă paleolitice provenite din situri renumite din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia. Aceste creații artistice datează între 42.000 și 11.700 î.e.n.

arta si arhetipurile epocii de gheata

Arta și arhetipurile Epocii de Gheață

Punctul culminant este reprezentat de Venus de la Hohle Fels. Este, cu siguranță, o piesă ce nu doar stârnește curiozitatea, ci și aduce o notă de admirație pentru meșteșugul și priceperea creatorilor ei, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

„O particularitate deosebită a expoziției este modul în care operele de artă au fost reproduse – din același material folosit pentru creația originală. Expoziția se transformă astfel într-o fereastră către tehnica și metoda de creare a acestor artefacte, oferindu-vă o perspectivă unică asupra meșteșugurilor străvechi”.

Creată în colaborare cu experții de la Universitatea din Tübingen și pusă în scenă de Grupul de Lucru Weltkultursprung din Germania, expoziția va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii octombrie.