Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cecco del Caravaggio, elevul model al maestrului italian al Barocului, în prima retrospectivă mondială
cecco del caravaggio

Cecco del Caravaggio, elevul model al maestrului italian al Barocului, în prima retrospectivă mondială

Prima retrospectivă mondială dedicată lui Cecco del Caravaggio (Francesco Boneri, 1580 – 1630), cel mai misterios şi ingenios dintre elevii direcţi ai lui Caravaggio, va avea loc în perioada 26 ianuarie – 4 iunie 2023, în spațiile renovate ale Accademiei Carrara din Bergamo.

Născut probabil în zona Bergamo, de mulți ani a fost identificat de experți ca fiind flamand, sau ca francez sau spaniol. Prin ucenicia sa intensă în atelierul lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, Cecco a devenit un artist priceput, precum și unul dintre cei mai interesanți exponenți ai caravagismului european.

25 de pânze atribuite lui Cecco del Caravaggio

Savantul și istoricul de artă Roberto Longhi scria la începutul secolului că Cecco a fost „una dintre cele mai remarcabile figuri ale caravagismului nordic”, iar acum, datorită noilor descoperiri, putem decreta că „nordic” trebuie înțeles ca provenind din nordul Italiei, și nu din Europa înaltă.

cacciatamercantitempio 1610 15

„Cacciata dei mercanti dal Tempio”, Cecco del Caravaggio – 1610-1615

Expoziţia „Cecco del Caravaggio. Elevul model”, curatoriată de Gianni Papi și Maria Cristina Rodeschini, reunește 41 de lucrări: 19 pânze semnate (25 i-au fost atribuite), două lucrări de Caravaggio, precum și pânze ale artiștilor apropiaţi, precum Savoldo, şi o serie de artişti influenţaţi de el.

Prin împrumuturi naționale (Brescia, Florența, Milano, Roma) și internaționale (Berlin, Londra, Madrid, Oxford, Varșovia, Viena), retrospectiva își propune să pună în valoare un pictor mai puțin cunoscut dar și să pătrundă în lumea „pictorilor realității” (cum i-a definit Longhi) care au influențat mai întâi formarea tânărului Caravaggio și apoi au continuat să se dezvolte de-a lungul deceniilor cu rezultate remarcabile.