Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai înalt dovleac marca Yayoi Kusama, la Londra

Cel mai înalt dovleac marca Yayoi Kusama, la Londra

Cea mai înaltă sculptură în formă de dovleac realizată de artista japoneză Yayoi Kusama a fost dezvăluită de galeria Serpentine Londra în grădinile Kensington, unde va putea fi admirată până în 3 noiembrie.

Lucrarea din bronz este intitulată „Pumpkin” și are o înălțime de șase metri și un diametru de 5,5 metri. Este vopsită în galben cu buline negre, în stilul caracteristic al artistei.

Yayoi Kusama (n. 1929) este cunoscută pentru instalațiile ei imersive, picturi complexe și sculpturi de mari dimensiuni. Începând din 1946, dovlecii (cunoscuți sub numele de kabocha în Japonia) au figurat în mod regulat în practica sa, iar noua lucrare este cea mai înaltă sculptură din serie realizată de ea până în prezent.

„Încă din copilărie, dovlecii au fost o mare alinare pentru mine, sunt lucruri atât de gingașe de atins, atât de atrăgătoare în culoare și formă. Sunt umili și amuzanți, în același timp, și îmi vorbesc despre bucuria de a trăi”, spune artista.

Din 1994, un dovleac galben cu negru este expus permanent la Benesse Art Site Naoshima – o insulă din marea interioară a Japoniei dedicată expunerii artei în natură.

Noua lucrare și expunerea ei la Londra reprezintă o revenire alături de Serpentine. Prima retrospectivă a lui Kusama în Marea Britanie a avut loc la galerie, în 2000, și a explorat obsesia ei pentru buline, plase, mâncare și sex.

Cel mai recent, Serpentine a prezentat în primăvară o lucrare de artă în Kensington Gardens – o sculptură a artistului german Gerhard Richter, în vârstă de 92 de ani, care oferă o nouă perspectivă asupra emblematicelor picturi din seria „Strip Paintings”.

Yayoi Kusama, „Pumpkin” 2024 © Yayoi Kusama (c) Ota Fine Arts, Victoria Miro, David Zwirner. Foto: George Darrell