Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cel mai mare solo-show Marius Bercea în România
marius bercea marius bercea, the grace of april light, 403 cm x 295 cm x 5 cm, oil on canvas, 2022

Cel mai mare solo-show Marius Bercea în România

Cel mai mare solo-show al artistului Marius Bercea în România – „This Side of Paradise” – are loc în perioada 31 mai – 17 august, la Timișoara, curatoriat de Diana Marincu.

Artistul va fi prezentat publicului prin intermediul a mai mult de 40 de picturi și desene realizate în ultimii 15 ani în Statele Unite și în România.

Opera lui Marius Bercea explorează locurile și oamenii pe care i-a întâlnit, reflectând asupra discontinuităților, paralelelor și transformărilor stârnite de consumerism, capitalism și migrație. Bercea reușește să contopească adesea viziuni dihotomice și să creeze premisele unui punct de întâlnire între ficțiune și realitate, extravaganță și fragilitate, memorie și uitare, formulând întrebări care stârnesc atât un excurs istoric, cât și o incursiune autobiografică. Ca rezultat al acestor interogații profunde și recurente, întregul laborator pictural al artistului devine teritoriul infinit al explorărilor, așa cum le numește artistul, unde „arhiva” se intersectează cu „accidentalul”.

marius bercea, truths with multiple masks, 280 x 385 cm, oil on canvas, 2011

Marius Bercea, „Truths with Multiple Masks”, 280 x 385 cm, ulei pe pânză, 2011

Transilvania și California

Contopirea a două zone geografice, Transilvania și California, a generat peisajul „transilfornian”, atât un trop geografic, cât și o caracteristică identitară. Călătoriile continue ale artistului pe coasta de vest a SUA sunt întotdeauna îmbibate de poveștile pe care le acumulează, multe motive literare, modele vizuale și intuiții surprinzătoare, care alimentează peisajul său utopic și călătoriile sale permanente între două lumi.

Picturile mai recente au ca temă identitatea și timpul, în relație cu un moment specific, 30 de ani de la Revoluția din 1989. Portretele realizate de Bercea reprezintă un soi de „album de absolvire”, mulți ani după ce școala s-a terminat și viața a început, pentru o generație de oameni care nu mai împărtășesc aceleași repere politice și sociale cu cei care au trăit o revoluție, o tranziție etc. Alura lor sugerează o derivă personală și o stare permanentă de izolare socială, ceva ce artistul numește un labirint domestic, populat de starea aceea cunoscută, în care te gătești fără a avea unde să pleci. Titlul, „Dincoace de paradis”, referindu-se la romanul de debut al scriitorului american F. Scott Fitzgerald, sugerează o zbatere similară cu cea descrisă în carte, în încercarea de împăcare cu o lume complet deziluzionată.

Picturi de mari dimensiuni și mici decupaje

În această expoziție, experiența vizuală este potențată de dialogul permanent între picturile de mari dimensiuni și micile decupaje care corespund unor observații rapide, precum niște semne de punctuație care ritmează expunerea și țes împreună universurile mici și mari pe care artistul le propune. Procesul creativ personal este dezvăluit în expoziție prin intermediul a două tipuri de arhive expuse: există arhiva analogică, pre-internet, care include desene, acuarele psihedelice, șabloane și diorame; și există arhiva digitală, asociată epocii internetului, influențată de dispozitivele pe care le folosim ca extensii ale mâinilor noastre, incluzând o serie de fotografii „de drum” în deșert. Deșertul rămâne un punct terminus, o dovadă a rezilienței naturii și o abstracție geometrică, un semn al „nostalgiei apartenenței”, un element structural semnificativ în opera lui Marius Bercea.

Această expoziție organizată de Fundația Art Encounters face parte din misiunea de bază a acesteia de a aduce în față opera artiștilor care au fost mai vizibili în instituțiile de artă din străinătate decât în țara natală, subliniind în același timp rolul lor crucial în formarea unei noi generați de artiști.

Expoziția va putea fi vizitată, în perioada 31 mai – 17 august, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00, fiind organizat câte un tur ghidat în fiecare sâmbătă de la ora 17:00.

marius bercea, trading mystery , 190 x 160 cm, oilon canvas, 2017

Marius Bercea, „Trading Mystery”, 190 x 160 cm, ulei pe pânză, 2017

Despre Marius Bercea

Marius Bercea s-a născut în 1979, la Cluj-Napoca, și a obținut licența în 2003 și masteratul în 2005 la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Pe lângă orașul natal, a expus solo la New York, Los Angeles, Tokyo și Berlin.

Lucrările lui au fost incluse și în numeroase expoziții de grup precum: „Episode 1: Bump”, Matt Carey Williams, Cork Street 9 (Londra, 2024); „Looking Anew and Beyond”, Taubman Museum (Roanoke, 2023); „Transgression throughout the Volatile World”, Asia Art Center (Taipei, 2021); „La Brique”, La Kunsthalle Mulhouse (2019); „Aparență și Esență”, în Bienala Art Encounters (2015); „Defaced”, Boulder Museum of Contemporary Art (2014); „Hotspot Cluj”, ARKEN Museum of Modern Art (Skovvej, 2014); „European Travellers”, Műcsarnok (Budapest, 2012); „No New Thing Under the Sun”, Royal Academy (Londra, 2010); a patra ediție a Bienalei de la Praga (2009).

Artistul este prezent, ocazional, în licitații atât în țară, cât și în străinătate. Lucrări ale lui au fost adjudecate pentru sume formate din cinci cifre, inclusiv la casa Phillips.

Fotografie principală: „The Grace of April Light” (2022), ulei pe pânză, 403 cm x 295 cm x 5 cm; fotografii publicate prin amabilitatea Art Encounters