Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Cele mai bune 10 adjudecări ale artiștilor britanici în 2021

Cele mai bune 10 adjudecări ale artiștilor britanici în 2021

Artprice pune accentul pe cele 10 cele mai bune adjudecări ale anului obținute de artiști britanici în toate perioadele de creație combinate.

Peter Doig, Francis Bacon, Banksy, Lucian Freud, David Hockney și Hurvin Anderson își impart clasamentul, cu un avans net al lui Peter Doig și cu o revenire frumoasă a numelui lui Banksy căruia îi sunt atribuite patru din cele 10 cele mai bune adjudecări anuale.

Peter Doig îl devansează pe Francis Bacon

Artistul britanic cel mai bine cotat al pieței – Francis Bacon – este detronat annul acesta de Peter Doig, aureolat cu un nou record personal la pragul de 40 de milioane de dolari.

Pictorul britanic de origine scoțiană, născut în 1959 la Edinburgh, Peter Doig apare pe piața internațională la începutul anului ’90, în special datorită unei expoziții personale de la Whitechapel Art Gallery în 1991. La începutul anilor 2000, el întruchipează pe deplin marea renaștere a picturii contemporane și începe să influențeze numeroși artiști ai noii generații. Reprezentat de Galeria Victoria Miro, artistul a integrat cele mai frumoase colecții iar lucrările sale continuă să crească prețurile.

După 2000, creșterea indicelui său de preț este fenomenală: +1 554%. Acest lucru înseamnă că 100 de dolari investiți în 2000 într-una dintre pânzele sale valorează în medie 1 654 de dolari astăzi. Prețul recordului său a crescut cu 11 milioane de dolari anul acesta, trecând de la 28,8 milioane de dolari cu „Rosedale” (Phillips, 2017) la 39,8 milioane de dolari cu „Swamped Whitenoise” (Christie’s).

Pictată în 1990, „Swamped” marchează un moment-cheie în cariera lui Doig, chiar înainte de a-și primi diploma de la Chelsea College of Art and Design și victoria sa la prestigiosul Whitechapel Artist Prize. Ea este, cu siguranță, cea mai importantă pictură din seria cu canoe, considerată în același timp drept matrice tematică și culmea operei sale.

Această pânză a stabilit un record mondial de fiecare dată când a apărut la licitații. A fost vândută în 2002 pentru 455.000 de dolari la Sotheby’s Londra, apoi pentru 25,9 milioane de dolari în 2015 la Christie’s de la New York, un nou record atunci. Între aceste două sesiuni de vânzări, Peter Doig a triumfat la galeria Saatchi (expoziția „The Triumph of Painting” în 2005), la Tate Modern din Londra (2008), la Muzeul de Artă Modernă din Paris (2008) și la Schirn Kunsthalle din Frankfurt (2009).

Vândută pentru 39,8 milioane de dolari pe 9 noiembrie la Christie’s de la New York, „Swamped” a câștigat aproape 14 milioane de la ultima sa apariție în sălile de licitație acum șase ani. Acest nou vârf îl afirmă, încă o dată, drept o „emblemă” a epocii noastre, o necesitate în pictura contemporană.

Banksy domină piața britanicilor

La 47 de ani (vârsta presupusă), Banksy este deja de mult timp un superstar la scară internațională, adulat în același timp de comunitatea de artiști stradali, dar și de profesioniștii pieței de artă și de peste 11 milioane de urmăritori pe Instagram.

El este și unul dintre cei mai colecționați artiști din lume și se regăsește regulat clasat printre artiștii cel mai bine vânduți în licitații la nivel mondial, una dintre forțele sale fiind faptul că poate satisface cererea la toate nivelurile de preț, de la cel mai accesibil la cel mai prestigios. Cu mai mult de 1.140 de opere vândute de-a lungul anului 2021, patru noi recorduri de adjudecări, între care vârful absolut stabilit la 25,4 milioane de dolari („Love is in the Bin”), și un rezultat anual superior la 203 milioane de dolari, Banksy urcă considerabil în clasamentul mondial (provizoriu) al Artprice, preluând locul șapte printre cei mai performanți artiști conform veniturilor lor anuale din vânzări. Numele său este astăzi alături de cele ale lui Vincent van Gogh și al lui Cy Twombly.

Cele patru noi recorduri se regăsesc în Top 10 al adjudecărilor pentru artiștii britanici în 2021:

„Love is in the Bin”, 25,4 milioane de dolari, Sotheby’s Londra, 14/10/2021

„Game Changer”, 23,2 milioane de dolari, Christie’s Londra, 23/03/2021

„Sunflowers from Petrol Station”, 14,5 milioane de dolari, Christie’s New York, 09/11/2021

„Love is in the Air”, 12,9 milioane de dolari, Sotheby’s New York, 12/05/2021

Hurvin Anderson la preț de David Hockney?

David Hockney va fi absent din Top 10 mondial anul acesta. Cu toate acestea, fusese obișnuit în ultimii trei ani datorită unui record de peste 90 de milioane de dolari obținut în 2018 pentru „Portrait of an Artist (Pool with Two Figures” (Christie’s). Dar casele de licitații nu au găsit opere suficient de importante anul acesta pentru a repeta experiența. O singură pânză – „A Neat Lawn” (1967) – a depășit 10 milioane de dolari. Punctul culminant al vânzării din 26 iunie de la Phillips New York, prețul său a crescut cu 1.780% în 33 de ani.

Evoluția prețului pânzei „A Neat Lawn” de David Hockney:

585.000 de dolari, Sotheby’s, Londra, 1 decembrie 1988

3,6 milioane de dolari, Christie’s, New York, 9 mai, 2006 (+515%)

11 milioane de dolari, Phillips, New York, 23 iunie 2021 (+205%)

Mai spectaculos este noul record al artistului Hurvin Anderson. La 56 de ani, el a făcut ca previziunile de la Christie’s pentru pânza „Audition” să explodeze, lucrarea estimată între 1 și 2 milioane de dolari a atins în final 10,1 milioane de dolari. Recordul personal al artistului ajuns la 6,7 milioane de dolari și noul său vârf nu sunt atât de departe de cea mai bună lovitură de ciocan pe care David Hockney a obținut-o în acest an.

Este un moment crucial în evoluția cotei lui Hurvin Anderson. În numărul 223 al revistei Frieze apărut luna trecută, Anderson a fost intervievat în duet cu Peter Doig, cel mai iubit pictor britanic al momentului, cota sa de popularitate este, de asemenea, într-o creștere bună și ar putea continua pe piața de licitații.