Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cele mai importante premii pentru artă, arhitectură și fotografie în 2024
darlington scoala, sydney

Cele mai importante premii pentru artă, arhitectură și fotografie în 2024

Cele mai importante premiile pentru artă, arhitectură și fotografie au fost acordate anul acesta unor creatori consacrați, dar și unora emergenți. Pe lângă acestea, au fost inaugurate distincții oferite de instituții precum Munchmuseet din Oslo și Museum of Contemporary Art (MOCA) din Los Angeles.

Bienala de Artă de la Veneția

Trofeele Leul de Aur pentru întreaga carieră au fost acordate la Bienala de Artă de la Veneția 2024 la recomandarea curatorului, Adriano Pedrosa. Ele au revenit artistelor Anna Maria Maiolino (Italia/ Brazilia) și Nil Yalter (Turcia/ Franța).

Juriul internațional, prezidat de Julia Bryan-Wilson, curator american și profesor la Universitatea Columbia, împreună cu Alia Swastika, curator și scriitor indonezian, Chika Okeke-Agulu, curator și critic de artă nigerian, Elena Crippa, curator italian, Maria Inés Rodriguez, curator franco-columbian, a decis să acorde premiile oficiale:

Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională – Australia;
Mențiune specială – Pavilionul național Republicii Kosovo;
Leul de Aur pentru cel mai bun participant – colectivului Mataaho;
Leul de Argint pentru un tânăr participant promițător – Karimah Ashadu;
Două mențiuni speciale pentru participanții Samia Halaby și La Chola Poblete.

Turner Prize

Jasleen Kaur este câștigătoarea premiului Turner pe 2024, cea mai importantă distincție acordată pentru arta contemporană în Regatul Unit. La cea de-a 40-a ediție, câștigătorul primește 25.000 de lire sterline, iar fiecare finalist, câte 10.000 lire sterline.

Colonialismul, migrația, naționalismul și politica identitară sunt temele cheie ale ediției de anul acesta, despre care juriul a spus că arată că arta britanică contemporană „este mai atractivă și mai dinamică ca niciodată”.

Kaur, în vârstă de 38 de ani – cel mai tânăr artist finalist – a fost selectată pentru lucrările din expoziția „Alter Altar”, care a fost prezentată la Tramway din Glasgow. Ea a obținut premiul pentru animarea obiectelor de zi cu zi pentru a reflecta pluralitatea identității și a comunității.

Clădirea anului în lume

O școală publică din Sydney a fost desemnată „Clădirea anului în lume”, devansând zgârie-nori impunători, muzee și mari noduri de transport.

Școala publică Darlington din Chippendale a câștigat importantul premiu pentru proiectare la Festivalul Mondial de Arhitectură 2024 din Singapore, în fața a mai mult de 200 de concurenți selectați.

Acesta este al doilea succes al firmei australiene de arhitectură FJC Studio, după ce proiectul său pentru noua bibliotecă a consiliului din Liverpool, Yellamundie, în sud-vestul orașului Sydney, a fost ales una dintre cele mai frumoase patru noi biblioteci din lume.

Munch Award

Artista braziliană Rosana Paulino este prima câștigătoare a Munch Award, ce va fi acordat anual de Munchmuseet din Oslo pentru libertatea de exprimare artistică.

Muzeul care găzduiește cea mai mare colecție de lucrări Edvard Munch din lume oferă odată cu premiul și 300.000 coroane norvegiene (28.000 de dolari).

Rosana Paulino, născută în 1967 în Brazilia, este artistă și pedagog care trăiește și lucrează în São Paulo. Juriul internațional care a decis câștigătoarea a fost alcătuit din Wanda Nanibush, curator, Yvette Mutumba, curator și fondator al Contemporary And (C&), și Cosmin Costinaș, curator la Haus der Kulturen der Welt din Berlin (din 2022) și co-director artistic al celei de-a 24-a Bienale de la Sydney.
Alături de ei s-au aflat directorul muzeului, Tone Hansen, și curatorul Tominga O’Donnell.

Prix Marcel Duchamp

Sculptorița Gaëlle Choisne este laureata Prix Marcel Duchamp 2024, cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța acordată de Association pour la Diffusion Internationale de l’Art Français (ADIAF).

Finaliști pentru acestă disticție au mai fost Abdelkader Benchamma, a cărui practică se bazează pe desen, fotografa Noémie Goudal și duo-ul Detanico & Lain. ADIAF alocă în total 90.000 de euro pentru acest premiu, dintre care 35.000 de euro pentru câștigător.

Gaëlle Choisne, născută la Cherbourg în 1985, locuiește și lucrează la Paris și Berlin. Artista este reprezentată de galeria Air de Paris și de Nicoletti Contemporary din Londra. Ea abordează problemele contemporane ale cataclismelor, ale exploatării resurselor și ale vestigiilor colonialismului în instalații opulente care îmbină tradițiile creole ezoterice, miturile și cultura populară. Sculptor și realizator de videoclipuri, artista se bazează pe călătoriile făcute pentru a crea materialele pentru instalațiile și filmele sale.

Eric and Wendy Schmidt Environment and Art Prize

Artista de origine chiliană Cecilia Vicuña, recompensată la Bienala de la Veneția 2022 cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, și artistul conceptual franco-elvețian Julian Charrière, stabilit la Berlin, sunt primii câștigători ai Eric and Wendy Schmidt Environment and Art Prize acordat de Museum of Contemporary Art (MOCA) din Los Angeles.

Premiul este însoțit de suma de 100.000 de dolari și de sprijin instituțional din partea muzeului pentru a dezvolta un proiect propus.

Înființat la începutul acestui an de filantropii Eric și Wendy Schmidt, premiul este acordat bienal artiștilor ale căror lucrări pun în prim-plan preocupările legate de mediu și angrenează comunitățile în soluții creative și provocatoare.

Stirling Prize

Linia Elizabeth a metroului londonez, proiect în valoare de 19 miliarde de lire sterline, este desemnată cea mai bună arhitectură nouă din Marea Britanie în 2024.

Noua linie de metrou care completează rețeaua cu 117 kilometri este câștigătoarea prestigiosului Stirling Prize, cea mai prestigioasă distincție pentru arhitectură din Regatul Unit.

Cu panourile sale futuriste, tunelurile aerisite și designul elegant unitar, cu cele mai lungi peroane și cele mai rapide trenuri din întregul metrou londonez, linia Elizabeth se mândrește cu o listă de superlative, transportând zilnic mai mulți oameni decât orice altă linie de tren din țară.

Pritzker Prize

Premiul Pritzker, cea mai importantă distincție din lume acordată pentru arhitectură, a revenit anul acesta maestrului Riken Yamamoto, în vârstă de 78 de ani, ale cărui lucrări variază de la o stație de pompieri din Hiroshima la o clădire aparent făcută din cărți.

El a proiectat de la șiruri de locuințe publice conectate prin pasarele supraînălțate și terase comune, la clădiri universitare elegante din sticlă proiectate pentru o transparență maximă între departamente.

Yamamoto nu a făcut vreodată parte din avangarda la modă din genul „arhitectului vedetă” pe care Pritzker l-a onorat adesea în trecut. El nu provine nici dintr-o regiune ignorată sau subestimată, așa cum premiul a încercat să evidențieze în ultimii ani. În schimb, pe parcursul unei cariere care se întinde pe cinci decenii, a produs un corp consistent de lucrări într-un stil neutru, modernist, creând forme din oțel, beton și sticlă, care, la prima vedere, ar putea entuziasma cu greu.

Juriul premiului Pritzker a punctat că arhitectura lui Yamamoto servește „atât ca fundal, cât și ca prim-plan al vieții de zi cu zi, estompând granițele dintre public și privat și sporind oportunitățile de întâlnire spontană a oamenilor”.

Hasselblad Award

Ingrid Pollard, fotografă asociată cu British Black Arts Movement din anii 1980, a câștigat Hasselblad Award, cel mai mare premiu acordat pentru fotografie, dotat cu 2 milioane de coroane suedeze (mai mult de 196.000 de dolari). Pollard a câștigat și aparatură, organizarea unei expoziții la Centrul Hasselblad din Göteborg și o publicație aferentă.

„În cele patru decenii de practică, Ingrid Pollard folosește fotografia pentru a pune sub semnul întrebării construcțiile sociale și culturale adânc înrădăcinate în spatele rasei, identității, comunității și genului. Lucrările ei dezvăluie nedreptăți subtile și extrem de evidente prin implicarea sa în peisajul, iconografia și identitatea britanică, precum și prin provocarea mediului fotografic și a istoriei acestuia. Din punct de vedere formal, lucrările ei combină portrete, materiale de arhivă găsite, obiecte și texte pentru a produce instalații complexe. Născută în Guyana și crescută în Marea Britanie, artista s-a implicat în mod constant în istoria colonială și în modul în care aceasta continuă să influențeze societatea, atât în practica sa artistică, cât și în calitate de educatoare în domeniul fotografiei. Ingrid Pollard are un impact profund asupra generațiilor mai tinere de artiști și gânditori”, este motivația Fundației Hasselblad cu privire la laureată.

Fotografie: Școala publică Darlington din Chippendale; credit foto: worldarchitecturefestival.com