Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Ingrid Pollard, exponent al British Black Arts Movement, laureata celui mai mare premiu pentru fotografie din lume
valentine days, ingrid pollard

Ingrid Pollard, exponent al British Black Arts Movement, laureata celui mai mare premiu pentru fotografie din lume

Ingrid Pollard,  fotografă asociată cu British Black Arts Movement din anii 1980, a câștigat Hasselblad Award, cel mai mare premiu acordat pentru fotografie din lume, dotat cu 2 milioane de coroane suedeze (mai mult de 196.000 de dolari).

Pollard a câștigat și aparatură, organizarea unei expoziții la Centrul Hasselblad din Göteborg și o publicație aferentă. Expoziția va fi deschisă în 11 octombrie, când va avea loc și ceremonia de decernare a premiului.

Fundația Hasselblad a anunțat că Ingrid Pollard este laureata Premiului Hasselblad 2024. Odată cu vizita lui Ingrid Pollard la Göteborg, va avea loc un seminar în colaborare cu Consiliul Administrativ al Comitatului și un concert susținut de Orchestra Simfonică din Göteborg, orchestra națională a Suediei.

„În cele patru decenii de practică, Ingrid Pollard folosește fotografia pentru a pune sub semnul întrebării construcțiile sociale și culturale adânc înrădăcinate în spatele rasei, identității, comunității și genului. Lucrările ei dezvăluie nedreptăți subtile și extrem de evidente prin implicarea sa în peisajul, iconografia și identitatea britanică, precum și prin provocarea mediului fotografic și a istoriei acestuia. Din punct de vedere formal, lucrările ei combină portrete, materiale de arhivă găsite, obiecte și texte pentru a produce instalații complexe. Născută în Guyana și crescută în Marea Britanie, artista s-a implicat în mod constant în istoria colonială și în modul în care aceasta continuă să influențeze societatea, atât în practica sa artistică, cât și în calitate de educatoare în domeniul fotografiei. Ingrid Pollard are un impact profund asupra generațiilor mai tinere de artiști și gânditori”, este motivația Fundației Hasselblad cu privire la laureată.

Anul trecut, Carrie Mae Weems, una dintre cele mai influente artiste care activează în prezent, a adăugat în palmaresul său premiul Hasselblad, devenind prima femeie afro-americană care revendică una dintre cele mai prestigioase distincții acordate unui fotograf în viață.

Fotografie © Ingrid Pollard