Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele mai scumpe lucrări ale lui Mark Rothko vândute la licitație

Cele mai scumpe lucrări ale lui Mark Rothko vândute la licitație

Lucrările abstracte ale lui Mark Rothko, recunoscute datorită formelor plutitoare dreptunghiulare și a culorilor estompate, invocă metafizicul potrivit istoricilor și criticilor de artă.

Pictorul ruso-american s-a bazat pe aceste elemente formale pentru a impregna pânzele cu sens. Lucrările sale cuprind sentimentele umane de bază: „tragedie, extaz și condamnare”.

Artistul este amintit și pentru disprețul său față de artă ca instituție.

Deși Rothko a respins în timpul vieții asocierile cu elita pieței de artă, picturile sale i-au atras pe unii dintre cei mai bogați din lume.

La sfârșitul anilor 1950, Rothko a creat o serie de picturi murale în roșu aprins pentru Seagram Building din Manhattan, comandate de familia Bronfman, care deținea istoricul hotel. Înțelegerea a căzut atunci când artistul a pus condiția ca lucrările să nu aibă un preț „piperat”. Dar operele create pentru această serie au devenit unele dintre cele mai cunoscute pe care le-a semnat, potrivit artnews.com.

Multe dintre ele pot fi văzute la Tate din Londra.

În următorii 10 ani, marii colecționari John și Dominique de Menil din Texas au strâns 14 lucrări monumentale ale expresionistului abstract care îmbracă pereții de la celebra Rothko Chapel din Houston. În septembrie, acest spațiu a fost redeschis după lucrări de restaurare care au costat 30 de milioane de dolari.

Acum, ca și atunci, lucrările lui Rothko au unele dintre cele mai mari prețuri de pe piață.

În luna noiembrie, vânzarea unei colecții de 600 de milioane de dolari de opere, provenite de la cuplul de miliardari divorțați Harry și Linda Macklowe, pare să devină un nou reper de licitație pentru artist.

Un tablou de Rothko deținut de cei doi Macklowe, „No. 7” (1951) ar putea să fie adjudecat la 70 de milioane de dolari. Dacă atinge această estimare, va depăși recordul anterior la licitație pentru un tablou al pictorului, stabilit în 2012, atunci când „Orange, Red, Yellow” (1961) a fost vândut la Christie’s în New York pentru 86,8 milioane de dolari.

  • În mai 2014, un ulei pe pânză de Rothko din 1962, „Untitled”, a depășit estimarea de 40 de milioane de dolari la sesiunea organizată de Christie’s New York, realizând 66,2 milioane de dolari.
  • În mai 2007, Sotheby’s a vândut „White center (Yellow, pink and lavender on rose)” pentru 72,8 milioane de dolari. A intrat în licitație din colecția David Rockefeller, care a deținut tabloul aproape cinci decenii.
  • În noiembrie 2012, „No. 1 (Royal Red and Blue)” din 1954 a fost vândut pentru suma de 75,1 milioane de dolari la Sotheby’s New York.
  • În mai 2015, „No. 10” (1950) de Rothko a fost adjudecat contra sumei de 81,9 milioane de dolari, în cadrul licitației dedicate artei postbelice și contemporane organizate de Christie’s la New York.

Foto credit: „No. 1 (Royal Red and Blue)”, 1954