Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Célébration Picasso, la collection prend des couleurs”, în direcția artistică a britanicului Paul Smith
pablo picasso

„Célébration Picasso, la collection prend des couleurs”, în direcția artistică a britanicului Paul Smith

Musée national Picasso-Paris l-a invitat pe designerul britanic Paul Smith să asigure direcția artistică a unei expoziții de excepție care să onoreze colecția sa pentru a marca 50 de ani de la moartea artistului.

În perioada 7 martie – 27 august, muzeul va găzdui expoziția „Célébration Picasso, la collection prend des couleurs!”.

„Sper că ceea ce am făcut eu a fost să abordez acest subiect într-un mod mai puțin convențional. Sperăm că am reușit să creăm o experiență vizuală mai mult decât o experiență vizuală, într-un mod care să fie interesant pentru publicul tânăr și pentru publicul care nu cunoaște foarte bine opera acestui mare maestru. Este o abordare mai spontană și mai instinctivă”, a spus Paul Smith Paul Smith, director artistic și designer invitat.

Această expoziție este curatoriată în jurul unor capodopere din colecție. Abordarea unică a designerului față de lucrări invită publicul să le privească printr-o lentilă contemporană și subliniază relevanța continuă a operei lui Picasso în lumea de astăzi. Viziunile celor doi artiști converg uneori, de exemplu în jurul dragostei lor comune pentru obiecte, vestimentație și spirit ludic, ceea ce duce la comparații și la o abordare spectaculoasă și extrem de inventivă a prezentării operelor.

De asemenea, în cadrul expoziției sunt expuse lucrări ale unor artiști contemporani internaționali. În dorința lor comună de a deschide noi interpretări ale operei lui Picasso, Guillermo Kuitca, Obi Okigbo, Mickalene Thomas și Chéri Samba îi interoghează imaginea și pun în discuție unele dintre inovațiile sale artistice.

Redescoperirea tuturor domeniilor de creație ale lui Picasso

„Prin readucerea colecției sale excepționale în inima muzeului, această nouă expoziție este o invitație la redescoperirea tuturor domeniilor de creație ale lui Picasso, pictură, sculptură, ceramică și arte grafice, prin ochiul ager al unui mare creator contemporan. Această expoziție marchează cu măiestrie «Sărbătoarea Picasso» la Hôtel Salé și prefigurează Muzeul Picasso de mâine”, a transmis Cécile Debray, curator și președinte al Muzeului Național Picasso-Paris.

Expoziția „Célébration Picasso, la collection prend des couleurs!” este curatoriată de Cécile Debray și Joanne Snrech, iar regia artistică este semnată de Paul Smith.

Anul Picasso va fi marcat și în România. Aproximativ 100 de lucrări semnate de Pablo Picasso și de artiști români influențați de maestrul spaniol se vor regăsi în expoziția „Efectul Picasso”, deschisă la MARe / Muzeul de Artă recentă din București începând cu luna septembrie.

Patruzeci și două de evenimente vor fi organizate de 38 de instituții internaționale, în perioada 2023 – 2024, sub patronajul președintelui francez Emmanuel Macron și a lui Bernard Picasso, nepotul artistului.