Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cinci sculpturi monumentale emblematice ale lui Claes Oldenburg
claes oldenburg, coosje van bruggen

Cinci sculpturi monumentale emblematice ale lui Claes Oldenburg

Claes Oldenburg (28 ianuarie 1929 – 18 iulie 2022), sculptor american de origine suedeză, este recunoscut la nivel mondial pentru instalațiile sale artistice publice care, în mod obișnuit, replică obiecte din viața de zi cu zi. O altă temă importantă în opera sa a fost reprezentată de sculptura în materiale neconvenționale.

Multe dintre lucrările lui au fost realizate în colaborare cu cea care i-a fost soție timp de 32 de ani, artista Coosje van Bruggen, și care a murit în 2009. Claes Oldenburg, reprezentat de galeria Pace, a trăit și a lucrat în New York, este considerat unul dintre artiștii esențiali ai secolului XX, iar lucrările lui sunt expuse în diverse spații din lume.

Începând cu 1969 și până în 2011, el a semnat și co-semnat proiecte de mari dimensiuni, iar Curatorial.ro a ales cinci dintre cele mai impresionante.

Lipstick (Ascending) on Catterpillar Tracks

Realizată din oțel corten, oțel, aluminiu, rășină și pictată cu email poliuretanic, lucrarea ce prezintă un ruj pe șenile se află la Samuel F. B. Morse College – Yale University, New Haven (Connecticut).

„Lipstick” (singura lucrare din listă pe care o semnează Oldenburg solo) are o înălțime de 7,2 metri și a fost comandată în ianuarie 1969 de Stuart Wrede și studenții de la Școala de Arhitectură de la Yale. A fost instalată inițial pe 15 mai 1969 și inaugurată pe 17 octombrie 1974.

lipstick, claes o

Foto: Attilio Maranzano

Trowel I și Trowel II

Instalate în 1976, respectiv 1984, lucrările se află la Rijksmuseum Kröller-Müller, Otterlo (Olanda), și Donald M. Kendall Sculpture Gardens, apoi PepsiCo (New York).

Lucrările din oțel pictat în culori diferite cu email poliuretanic au înălțimi de 12,7 metri, respectiv 11,3 metri. Prima a fost comandată în 1976 de Rijksmuseum Kröller-Müller și instalatăă la finalul lunii august. A doua a fost cumpărată în luna mai a anului 1984 de PepsiCo Inc. și instalată în luna iulie a aceluiași an.

trowel ii, claes o, van b

Trowel II

Foto: Claes Oldenburg

Hat in Three Stages of Landing

Opera reprezintă trei pălării din aluminiu și oțel – fiecare cu înălțime de 2,9 metri și amplitudine de 5,5 metri, susținută de doi stâlpi de diferite înălțimi – care au fost amplasate la distanțe egale una de cealaltă, în Sherwood Park, Salinas (California).

Comandată în mai 1978 de orașul californian, cu un grant din partea National Endowment for the Arts și donații din surse locale, ea a fost instalată în martie 1982.

palarii, cllaes o

Foto: Claes Oldenburg

Dropped Bowl with Scattered Slices and Peels

Vasul sfărâmat cu felii și coji de fruct împrăștiate se află în Miami, în fața Metro-Dade Open Space Park.

Lucrarea din oțel, beton armat, plastic ranforsat cu fibre și oțel inoxidabil cuprinde 17 elemente (opt fragmeente ale unui bol, patru coji de fruct și cinci secțiuni de portocală) pe o suprafață de 5,1 metri înălțime, 27,7 metri lățime și 32 de metri adâncime.

Comandată în septembrie 1984 de Metro Dade Art in Public Space Trust, ea a fost instalată în 1989 și inaugurată în martie 1990.

bowl, claes o, van b

Foto: Attilio Maranzano

Dropped Cone

„Dropped Cone” din Koln este una dintre cele mai cunoscute instalații ale lui. Cornetul cu înghețată ce stă pe colțul Galeriei Neumarkt din orașul german este realizat din oțel inoxidabil și galvanizat, plastic ranforsat cu fibră și lemn, între altele.

El are o înălțime de 12,1 metri și un diametru de 5,8 metri și este amplasat la o înălțime de 10 metri față de clădire.

Lucrarea a fost instalată în 2001.

dropped cone

Foto: Claes Oldenburg

Credit foto: oldenburgvanbruggen.com