Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – München
aerial,view,of,munich, ,marienplatz,,neues,rathaus,and,frauenkirche

City Break Art – München

München, supranumit de germani „Millionendorf” (satul de un milion de oameni), reprezintă prima destinație într-o nouă etapă a seriei City Break Art a curatorial.ro.
Capitala landului Bavaria și unul dintre cele mai importante orașe ale Germaniei, țară care găzduiește în următoarea lună Campionatul European de Fotbal la care participă și România, München oferă o experiență eclectică de vizitare – de la zone de agrement la biserici și castele, de la muzee la piețe și piațete.

Vara aceasta, pot fi vizitate expoziții care au în centru artiști consacrați, opere de artă valoroase, dar și artiști emergenți. Curatorial.ro a făcut o selecție pentru o scurtă escapadă în orașul german.

From Goya to Manet

Din secolul al XVIII-lea până la modernismul clasic: „De la Goya la Manet” reunește capodopere de la Neue Pinakothek ce pot fi văzute până la 31 decembrie 2024 la Alte Pinakothek.

Aproximativ 90 de picturi și sculpturi ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la începutul secolului al XX-lea sunt expuse sub titlul „From Goya to Manet”.

Această mutare temporară a capodoperelor de la Neue Pinakothek la Alte Pinakothek reprezintă o ocazie unică de a vedea cele mai faimoase picturi din ambele muzee sub același acoperiș.

Strong women, strong art

O expoziție cu lucrări realizate de artista americană Liliane Lijn este în desfășurare la Haus der Kunst.

„Arise Alive”, deschisă până la 22 septembrie 2024, este prima expoziție personală instituțională de această anvergură în care artista Liliane Lijn, născută la New York în 1939, își prezintă picturile, desenele, sculpturile, filmele și instalațiile.

Expoziția se concentrează pe lucrările ei sculpturale din anii 1980, precum și pe o trecere în revistă a operei sale cu lucrări de la sfârșitul anilor 1950 până în prezent. Influențată de cel de-al doilea val de feminism și de propriile experiențe, Lijn s-a concentrat asupra formei umane și a corpului feminin. În sculpturile ei din anii 1980, artista înfățișează arhetipuri futuriste și feminine, care sunt parțial mașinării, parțial animale și parțial plante, realizate din pene moi, fibre sintetice și materiale industriale. Aceste lucrări reflectă explorarea continuă a artistei privind o nouă formă feminină.

Haus der Kunst găzduiește, până la 13 octombrie, și o expoziție a artistei germane Rebecca Horn care, de-a lungul a șase decenii, a abordat tema existenței și a estompării granițelor dintre natură și cultură, tehnologie și capital biologic, precum și dintre uman și non-uman. Horn se vede ca o coregrafă și își descrie practica artistică drept o relație atent calculată între spațiu, lumină, corporallitate, sunet și ritm, care se unesc pentru a forma un ansamblu.

În toamnă, la München – ca în multe orașe ale lumii, anul acesta – este celebrat Suprarealismul, odată cu deschiderea, în 15 octombrie, a expoziției „But Live Here? No Thanks: Surrealism + Anti-Fascism” în Lenbachhaus, unde vor fi prezentate lucrări de artistul Manuel Álvarez Bravo din Mexic, pictorul și sculptorul român Victor Brauner, expresionistul abstract chilian Roberto Matta și pictorița spaniolă Maruja Mallo.