Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția Burrell din Glasgow, muzeul britanic al anului 2023
glasgow,,scotland, ,march,31,,2023:,the,newly,refurbished,building

Colecția Burrell din Glasgow, muzeul britanic al anului 2023

Colecția Burrell din Glasgow a câștigat titlul „muzeul anului” pe 2023 și premiul aferent de 120.000 de lire sterline, după ce juriul a descris-o ca fiind un tezaur de obiecte de clasă mondială.

S-a clasat în fruntea unei liste de cinci muzee din Marea Britanie concurente pentru cel mai mare premiu din lume acordat unui muzeu. Finaliste au fost Leighton House din Londra, MAC din Belfast, Muzeul de Istorie Naturală din Londra și Muzeul Scapa Flow din Orkney. Fiecare dintre acestea va primi câte 15.000 de lire sterline.

Pe 12 iulie, artistul Grayson Perry i-a înmânat premiul lui Duncan Dornan, șeful muzeelor și colecțiilor de la Glasgow Life, organizația caritabilă care gestionează colecția, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la British Museum din Londra.

Jenny Waldman, directoarea Art Fund, care administrează premiul muzeul anului și președinta juriului, a declarat: „Colecția Burrell este extraordinară, o colecție de clasă mondială expusă într-o clădire ce inspiră, în armonie cu peisajul parcului rural Pollok”.

Burrell Collection, renovare de 68 de milioane de lire sterline

Colecția Burrell a fost redeschisă în 2022, după o renovarea atentă și cu o nouă expunere a colecției, cu afișaj digital și spații mai primitoare.

„Toate acestea au fost realizate cu un obiectiv comun puternic și cu implicarea grupurilor comunității locale din Glasgow… Acest muzeu este cu adevărat pentru toată lumea să se bucure”, a punctat Waldman, citată de The Guardian.

Colecția Burrell găzduiește 9.000 de obiecte care au aparținut lui Sir William Burrell, un negustor maritim, și soției lui, Constance Burrell, pasionați colecționari de artă. Burrell și-a cumpărat primul tablou la vârsta de 15 ani, cu câțiva șilingi pe care îi primise pentru o bâtă de cricket. Sunt incluse una dintre cele mai importante colecții de artă chineză din Marea Britanie, comori medievale, inclusiv vitralii, arme și armuri, mai mult de 200 dintre cele mai frumoase tapiserii din lume și picturi ale unor artiști francezi renumiți, printre care Manet, Cézanne și Degas.

Muzeul a fost redeschis în martie 2022, după o renovare de șase ani care a costat 68 de milioane de lire sterline și care a fost finanțată de consiliul municipal din Glasgow, de National Lottery Heritage Fund și de guvernele scoțian și britanic.

În 2022, titlul „muzeul anului” a revenit Horniman Museum and Gardens din Londra, pentru eforturile făcute spre a inspira generațiile viitoare.