Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția de artă vândută cel mai scump la o licitație
mark rothko, untitled

Colecția de artă vândută cel mai scump la o licitație

Colecția Macklowe a devenit cea mai scumpă vândută vreodată la o licitație, după ce la Sotheby’s a fost înregistrată suma de 922 de milioane de dolari.

Totalul licitației formate din două părți – în care au fost scoase la vânzare capodopere de secol 20 și 21 – a fost de 922,2 de milioane de dolari, din care în a doua seară, pe 16 mai, a fost încasată suma de 246,1 milioane de dolari.

Dintre cele 30 de loturi, cele mai valoroase în a doua seară de licitație au fost „Untitled” (foto), de Mark Rothko, vândut pentru 48 de milioane de dolari, „Seestück” (Seascape), de Gerhard Richter, pentru 30,2 milioane de dolari, „Self Portrait”, de Andy Warhol, pentru 18,7 milioane de dolari, și „Untitled”, de Willem de Kooning, pentru 17,8 milioane de dolari, potrivit casei de licitații.

Colecția, care a cuprins și lucrări semnate Pablo Picasso, Cy Twombly și Mark Grotjahn, a fost scoasă la vânzare ca parte a divorțului dintre Harry și Linda Macklowe, dezvoltatori imobiliari din New York.

În luna noiembrie 2021, când a avut loc prima parte a licitației, au fost scoase la vânzare 35 de loturi, între care lucrări de Mark Rothko și Andy Warhol. Suma generată atunci a fost de 676 de milioane de dolari.

Totalul final realizat de colecție a depășit vânzarea colecției Rockefeller din 2018, la Christie’s, care a însumat 832 de milioane de dolari.