Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Complex cultural de 1,4 miliarde de dolari, în sudul Chinei
k11

Complex cultural de 1,4 miliarde de dolari, în sudul Chinei

Un complex cultural numit K11 Ecoast este dezvoltat în sudul Chinei, inițiativă de 1,4 miliarde de dolari a magnatului imobiliar Adrian Cheng, colecționar de artă din Hong Kong, și e programat să fie inaugurat în a doua parte a anului 2024.

Adrian Cheng a făcut publice mai multe detalii despre proiectul lui. Acesta se va afla în orașul Shenzhen, pe țărm, va cuprinde – pe o suprafață de 223.000 de metri pătrați – un spațiu dedicat artei, o clădire pentru birouri și o promenadă, potrivit artnews.com.

Cincizeci de artiști și arhitecți colaborează cu Cheng pentru proiect. Printre arhitecți se numără David Chipperfield din Regatul Unit, OMA a lui Rem Koolhaas și Sou Fujimoto. Artiștii chinezi și internaționali vor crea lucrări de artă publice „în semn de omagiu pentru cultura unică a Shenzhen”, iar printre ei se află Phyllida Barlow și Monika Sosnowska.

Fondat în 2008, brandul K11 operează un mall artistic cu șapte niveluri în Hong Kong și K11 Musea, complex muzeal descris drept „incubator de artă și artizanat”.

Viitorul complex este dezvoltat de New World Development Company Limited, dezvoltator imobiliar din Hong Kong și compania-mamă a K11, și de China Merchants Shekou Holdings din Shenzhen. Este parte a unui plan al guvernului chinez pentru transformarea până în 2035 a nouă orașe sudice, inclusiv Guangzhou, în importante centre culturale și de afaceri.