Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Comunitatea dintr-un orăşel francez a decis să scoată la licitaţie un tablou evaluat la 3 milioane de euro, în beneficiul culturii locale

Comunitatea dintr-un orăşel francez a decis să scoată la licitaţie un tablou evaluat la 3 milioane de euro, în beneficiul culturii locale

Reprezentanţii oraşului Saint-Priest au decis să scoată la licitaţie un tablou de Gerhard Richter, evaluat la 3 milioane de euro, pentru a strânge fonduri pentru viaţa culturală a comunităţii.

Pictura a fost descoperită în artoteca oraşului, de unde locuitorii pot împrumuta diverse lucrări, arată artnet.com.

“Obiectivul nostru este să găsim o casă de licitaţii pentru intermedierea tranzacţiei”, a declarat un reprezentant al primarului, pentru Artnet.

Achiziţionarea operelor de artă este un obicei de ani de zile în oraşul francez iar consiliul local a decis să vândă, printre altele, o lucrare fără titlu, de  Claudio Parmiggiani, cumpărată în 1991 pentru 30 de milioane de lire şi o operă de Hans Hartung, adjudecată la 60.000 de franci, în 1985.

Potrivit purtătorului de cuvânt, fondurile strânse în urma licitaţiei vor fi folosite pentru programe culturale – teatru, cinema şi alte proiecte.

Lucrarea-vedetă de Richter, “Abstraktes Bild 630-2”, a fost cumpărată în 1988, pentru mai puţin de 100.000 de franci (în banii de azi, 41.000 de dolari) şi a devenit bun comun al oraşului. Potrivit experţilor, opera este evaluată acum la 3 milioane de euro.

În prezent, lucrarea este depozitată într-un loc sigur şi nu va fi expusă, anterior licitaţiei, din motive legate de securitate şi asigurare.

Credit foto: Primăria Saint-Priest via artnet.com