Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cosmin Costinaș și Inti Guerrero, directorii artistici ai Bienalei de la Sydney 2024
inti guerrero, cosmin costinas

Cosmin Costinaș și Inti Guerrero, directorii artistici ai Bienalei de la Sydney 2024

Cosmin Costinaș și Inti Guerrero au fost aleși directori artistici ai Bienalei de la Sydney 2024, potrivit unui anunț făcut de organizație.

Bienala coordonată de Costinaș și Guerrero va avea loc între 9 martie și 10 iunie 2024.

Cosmin Costinaș, curator al Pavilionului României de la Bienala de la Veneția 2022, a fost anul acesta și director artistic al Trienalei de la Kathmandu. Până în 2022, timp de 11 ani, a fost director executiv și curator al Para Site, cel mai important centru de artă contemporană din Hong Kong.

Costinaș este consultant curatorial la Aichi Triennale (2022), a fost curator invitat la Dhaka Art Summit ’18 (2018), co-curator al celei de-a zecea Bienale de la Shanghai (2014), curator la BAK, Utrecht (2008-2011), co-curator al primei ediții Ural Industrial Biennial, Ekaterinburg (2010) și editor al revistei documenta 12.

Inti Guerrero este în prezent îndrumător în programul de studii curatoriale la Royal Academy of Fine Arts-KASK, Ghent. A fost director artistic al bap – bellas artes projects, Manila (2018 – 2022), curator al celei de-a 38-a EVA International, Bienala Irlandei, Limerick (2018), director artistic al TEOR/éTica, San Jose (2011 – 2014), și curator adjunct la Tate, Londra (2016 – 2020).

În 2016, Guerrero a fost primul curator în rezidență la International Visiting Curators Program al Artspace și UNSW Art & Design, Sydney.

În ipostaza de curator independent, Guerrero a coordonat expoziții în Asia, Europa și America Latină, inclusiv la Trienala de la Yokohama 2020, Tate Modern din Londra și Muzeul de Artă al Rio-MAR din Rio de Janeiro. A editat și contribuit la numeroase reviste, cărți și cataloage de expoziție și a predat la diverse instituții.

Costinaș și Guerrero, proiecte comune

De-a lungul ultimului deceniu, Cosmin Costinaș și Inti Guerrero au colaborat pentru mai multe expoziții, între care „A Journal of the Plague Year” (Hong Kong, Taipei, Seoul și San Francisco, 2013 – 2015), „Soil and Stones, Souls and Songs” (Manila, Hong Kong, Bangkok, 2016 – 2017), „Long Green Lizzards” – Dakar Biennale, La Biennale de l’Art africain contemporain, Dakar (2018).

Ambii curatori sunt stabiliți în Berlin.

Pentru a 24-a Bienală de la Sydney, ei se vor concentra pe comunitățile australiene, văzând bienala drept un loc ce reafirmă urgența pentru dialog internațional.

„Artiștii contestă continuu codurile de reprezentare, precum și lumea care este reprezentată. Este responsabilitatea noastră, din postura de curatori, să găsim platforme pentru a reflecta ideile ce variază într-o expoziție, la fel și în alte formate și evenimente, care îi primesc și aparțin tuturor”, au comentat Costinaș și Guerrero.