Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Costume și documente din colecția TNB, restaurate și expuse la București
mantie calboreanu, muzeultnb

Costume și documente din colecția TNB, restaurate și expuse la București

Treizeci și opt de costume de scenă și documente vechi de mai bine de un secol din colecția Muzeului Teatrului Național București au fost restaurate și vor fi expuse public începând cu 27 martie.

Expoziția va încheia proiectul Muzeul Teatrului Național București, demarat în a doua jumătate a anului 2020, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

În luna iulie a anului trecut, Mihaela Verman, muzeograf al Muzeului Teatrului Național București, explica pentru curatorial.ro conceptul expoziției inovative cu bunuri culturale din patrimoniul celui mai important teatru din Capitală.

Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, TNB va organiza evenimentul care va marca pe de o parte, finalul activităților din proiect, iar pe de altă parte, un nou început pentru Muzeul Teatrului Național București – vernisajul expoziției inovative, rezultat principal al proiectului.

De la ora 13:00, în foaierul de la etajul 1 (foaierul „Tapiserii”) al Sălii „Ion Caramitru” va avea loc conferința de închidere a proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”, urmată, de la ora 14:00, de vernisajul care va expune în premieră cele 38 de bunuri culturale restaurate în cadrul proiectului.

Proiectul, finanțat cu mai mult de 1 milion de lei

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București a început, în februarie 2020, implementarea proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, care a beneficiat de o finanțare totală de 1.024.160 lei (207.740 euro), din care 525.436,01 lei (106.579 euro) – finanțare nerambursabilă din fondurile SEE și 92.724 lei (18.808 euro) – finanțare nerambursabilă din bugetul național.

Promotor al proiectului, Teatrul Național București a demarat implementarea proiectului alături de patru dintre cele mai importante instituții culturale românești: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. În calitate de parteneri ai TNB în cadrul proiectului, acestea au realizat investigații fizico-chimice și activități de tratare, conservare și restaurare, desfășurate în secțiile de restaurare și laboratoarele lor de specialitate. Astfel, au fost restaurate 38 de obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului TNB: costume care au aparținut actorilor, artefacte, documente.

Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea antreprenoriatului cultural și a managementului patrimoniului cultural prin punerea în valoare a unor bunuri culturale semnificative din cadrul acestuia într-un mod inovativ.

Proiectul a trecut și prin momente dificile, mai întâi perioada pandemiei de Covid-19, care a dus la suspendarea activităților pentru o perioadă de patru luni, apoi decesele succesive ale celor doi manageri ai Teatrului Național București, Ion Caramitru și Ioan Onisei, care coordonau din punct de vedere administrativ și decizional activitatea teatrului și, implicit, a proiectului.

Pe parcursul a 36 de luni activitățile din proiect au fost derulate de o echipă alcătuită din Marius Bodochi – director artistic al TNB, care a preluat managementul proiectului în 2022, Dan Stoichițescu – director administrativ al TNB – administrator, Carmina Alexiu – contabil șef TNB – responsabil financiar proiect, Adina Terecoasă, șef birou colaboratori TNB – responsabil Audit proiect, Mihaela Verman – muzeograf  TNB și curator al „Expoziției inovative” din cadrul proiectului și Anca Roxana Constantin van der Zee – șef serviciu marketing și relații publice al TNB – responsabil de comunicare al proiectului.