Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Creatoarea de modă Grace Wales Bonner, curator la MoMA

Creatoarea de modă Grace Wales Bonner, curator la MoMA

Creatoarea de modă londoneză Grace Wales Bonner a fost aleasă pentru a fi curatorul celei de-a șaisprezecea ediții a seriei de expoziții „Artist’s Choice” a Muzeului de Artă Modernă (MoMA).

Wales Bonner va selecta aproximativ cincizeci de lucrări din colecția instituției newyorkeze, care vor fi expuse în galeriile de la parter între 18 noiembrie 2023 și 7 aprilie 2024.

Printre artiștii incluși se numără Terry Adkins, Moustapha Dimé și Agnes Martin.

După ce a făcut cercetări amănunțite în colecțiile MoMA, Grace Wales Bonner a ales tema „Spirit Movers”, despre care designerul a spus că este menită să evoce istorii multiple, să inspire la contemplare și să creeze noi legături între oameni și locuri. Expoziția se va axa pe practicile culturale și estetice ale comunității de culoare inspirate de diaspora africană și va cuprinde lucrări ale unor artiști precum David Hammons, Man Ray și Betye Saar.

„Artist’s Choice: Grace Wales Bonner-Spirit Movers” va fi însoțită de un catalog care va pune lucrările în conversație cu texte fundamentale ale unor autori de culoare din secolul trecut, printre care Amiri Baraka, Nikki Giovanni, Langston Hughes, June Jordan, Robin Coste Lewis, Ishmael Reed, Greg Tate, Jean Toomer, Quincy Troupe și Lynette Yiadom-Boakye, potrivit Artforum.

Despre Grace Wales Bonner

Grace Wales Bonner este cunoscută și în domenii precum filmul și publicistica. Fondatoarea și directorul artistic al mărcii sale de modă omonime, despre care a spus că „propune o noțiune distinctă de lux cultural care infuzează moștenirea europeană cu un spirit afro-atlantic”, a fost desemnată designerul internațional al anului pentru bărbați CFDA în 2021, iar în 2015 a câștigat premiul LVMH Young Designer Prize.

A fost pentru prima dată curator al unei expoziții organizate într-o galerie, în 2019, cu „A Time for New Dreams”, la Serpentine din Londra. Wales Bonner este cercetător principal la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, unde a inaugurat recent proiectul de patru ani „Between Critique and Hope”, care urmărește să organizeze o practică arhivistică alternativă bazată pe poli-ritmicitatea formelor muzicale și artistice afro-atlantice.

Seria „Artist’s Choice” a fost inaugurată în 1989. Printre participanții recenți se numără Yto Barrada, Amy Sillman, Peter Fischli și David Hammons.