Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Damien Hirst donează unui spital din Uganda banii obținuți din vânzarea a trei lucrări
damien hirst, toddler’s cloud, 2016 foto prudence cuming associates ltd. © damien hirst and science ltd.

Damien Hirst donează unui spital din Uganda banii obținuți din vânzarea a trei lucrări

Artistul britanic Damien Hirst s-a angajat să doneze toate veniturile obținute din trei dintre operele sale de artă Fundației Ruwenzori din Uganda. (rezultatul licitației, la finalul articolului)

Lucrările „Toddler’s Cloud” (2016, fotografie principală), „Eshara” (2019) și „Decahydronaphthalene” (2019) vor fi scoase la licitația 20th Century to Now, organizată de Phillips London pe 30 iunie. Ele au valori estimate între 250.000 și 600.000 de lire sterline.

damien hirst, eshara, 2019 foto prudence cuming associates ltd. © damien hirst and science ltd

Damien Hirst, „Eshara”, 2019 (c) Prudence Cuming Associates Ltd. © Damien Hirst and Science Ltd.

Artistul sprijină construirea unui spital de tip cu 40 de paturi în satul izolat Kyemihoko, în Uganda. Această unitate medicală, aproape să fie finalizată, va fi un colac de salvare pentru comunitatea locală. Cu facilități de ultimă generație, cum ar fi o unitate de urgențe, o sală de operații, computer tomograf, o farmacie, camere de tratament și secții pediatrice dedicate, spitalul se angajează să răspundă nevoilor urgente de asistență medicală din regiune, potrivit fadmagazine.com.

damien hirst, decahydronaphthalene, 2019 foto prudence cuming associates ltd. © damien hirst and science ltd.

Damien Hirst, „Decahydronaphthalene”, 2019 (c) Prudence Cuming Associates Ltd. © Damien Hirst and Science Ltd.

„De-a lungul anilor, mi-am oferit sprijinul pentru numeroase cauze caritabile. Cu toate acestea, în colaborare cu Fundația Ruwenzori, am decis să canalizez majoritatea demersurilor mele filantropice către acest efort transformator la scară largă. Acest spital e o piatră de hotar în peisajul asistenței medicale din vestul Ugandei, urmărind să revoluționeze viața comunității locale. Prin oferirea unei game extinse de servicii, această unitate medicală va asigura că asistența medicală critică este accesibilă celor care au nevoie”, a transmis artistul.

La Londra, în cadrul 20th Century to Now vor fi licitate 116 loturi, printre care lucrări de Elizabeth Peyton, Sahara Longe, Lucio Fontana (cu cele mai mari estimări, de până la 2,5 milioane de lire sterline) și Maurizio Cattelan.

UPDATE

Dintre cele trei lucrări ale lui Hirst incluse în licitația Phillips, „Eshara” a fost vândută cel mai scump, pentru 406.400 de lire sterline.

„Toddler’s Cloud” a fost adjudecată contra sumei de 285.750 de lire sterline, iar „Decahydronaphthalene” contra sumei de 222.250 lire sterline, într-o licitație al cărei rezultat nu s-a apropiat de estimările organizatorilor.