Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „De la Țepeș la Brâncuși / 5 secole de Istorie și cultură în 50 de piese” ajunge la Sibiu
de la tepes la brancusi

„De la Țepeș la Brâncuși / 5 secole de Istorie și cultură în 50 de piese” ajunge la Sibiu

Expoziția itinerantă „De la Țepeș la Brâncuși / 5 secole de Istorie și cultură în 50 de piese”, cu obiecte din colecțile Emilian Radu, va fi deschisă la Muzeul Național Brukenthal  în perioada 28 noiembrie 2022 – 8 ianuarie 2023.

Curatorul expoziției este dr. Alexandru Constantin Chituță, iar aceasta va putea fi vizitată în Cabinetul de cartografie al Palatului Brukenthal. Inaugurarea expoziției marchează Ziua Națională a României.

„De la Țepeș la Brâncuși / 5 secole de Istorie și cultură în 50 de piese” cuprinde hărți, cărți, manuscrise și fotografii rare.

Selecția de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu prezentate ilustrează istoria și cultura românilor timp de aproape cinci secole, de la sfârșitul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, traseul expoziției începe cu două reprezentări ale domnitorului Ţării Româneşti, una din secolul al XV-lea și alta, mai recentă, de la sfârșitul secolului al XX-lea. Este un dialog, peste timp, între un portret al lui Vlad Țepeș gravat în 1491 (intitulat Hystoria Dracole Wayda și realizat la Bamberg) și legenda vampirului, așa cum a fost închipuită de Andy Warhol în lucrarea sa celebră, Dracula, din 1985.

Câteva volume de carte din impresionanta colecție a lui Emilian Radu vor fi expuse la Sibiu, ca de pildă „Historia dela Transilvania” din 1638, „Psaltirea românească de la Bălgrad” din 1651, „Historia de rebus Transsylvanicus” tipărită de Martin Hochmeister la Sibiu, „Hungaria et Atila” avându-l autor pe Nicolaus Olahus și „Histoire de la Moldavie et de la Valachie” din 1781.

Expoziția va reuni și câteva fotografii ale Casei Regale din România, în acest an al Centenarului Încoronării. Astfel, vor putea fi văzute fotografia Reginei Maria, a Reginei Elisabeta, a Regelui Carol sau Ferdinand însoțită de semnătură. Împreună cu aceste fotografii vor mai fi expuse fotografia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, George Enescu, Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu.

Între piesele speciale din expoziție se află portretul sculptorului Constantin Brâncuși realizat la Paris în 1932 și autentificat de John Constantin Moore, fiul artistului, și desenul „Eva” realizat de Brâncuși în 1937.

Expoziția a fost prezentată și la București, în perioada 16 septembrie – 22 octombrie, la Arcub.