Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Depozitul Muzeului Victoria & Albert din estul Londrei a fost finalizat și va fi deschis publicului din 2025
victoria and albert museum

Depozitul Muzeului Victoria & Albert din estul Londrei a fost finalizat și va fi deschis publicului din 2025

Noua clădire de depozitare cu acces liber la Muzeul Victoria și Albert (V&A) din estul Londrei tocmai a fost finalizată, oferind adăpost pentru peste 250.000 de obiecte. În câteva zile, procesul de transfer al colecțiilor va începe în ceea ce un purtător de cuvânt al muzeului descrie drept „cea mai mare mutare de casă din Marea Britanie”.

Depozitul V&A East, găzduit pe 16.000 metri pătrați, urmează să fie deschis pentru vizitatori în primăvara anului 2025, în același timp cu Muzeul V&A East din apropiere. Împreună, proiectele gemene de pe fostul sit olimpic din 2012 vor reprezenta cea mai mare schemă de dezvoltare a muzeului din Marea Britanie în zeci de ani. Costurile totale le vor depăși pe cele ale proiectului Great Court al British Museum de 100 de milioane de lire sterline în 2000.

The Art Newspaper a beneficiat de un tur exclusiv al V&A Storehouse din partea directorului adjunct al muzeului, Tim Reeve, care supraveghează proiectul. Amplasat lângă râul Lea, interiorul fostului centru media olimpic a fost complet evidențiat, creând o sală centrală în stil cavernă și patru etaje uriașe de rafturi de depozitare și sisteme de rafturi. Este proiectat de arhitecții din New York Diller Scofidio + Renfro.

Sala centrală și holurile din jur vor reprezenta principalul traseu public, din care multe mii de obiecte vor fi vizibile pe rafturi metalice. Reeve subliniază că aproape toate muzeele care permit accesul publicului la depozitele lor fac acest lucru în tururi ghidate, dar V&A face pasul neobișnuit de a permite vizitatorilor să se apropie de colecție – un interior deschis cu obiecte și oameni care împart aceleași spații.

Alături de peste 100 de afișaje (majoritatea destul de mici), vor fi expuse permanent cinci obiecte spectaculoase care sunt construite în structura noului interior. Acestea sunt: ​​Tavanul Torrijos de la Palatul Altamira din Spania (în jurul anului 1490), Colonnada Agra din India (1637), o Bucătărie din Frankfurt a designerului austriac Margarete Schütte-Lihotzky (1926), Biroul Kauffman al arhitectului american Frank Lloyd Wright (1937) și o secțiune a fațadei exterioare a moșiei Robin Hood Gardens, demolată, din Poplar, estul Londrei (1972). Aceste articole sunt prea mari pentru a fi expuse cu ușurință în muzeul principal South Kensington din V&A.

250.000 de vizitatori pe an

Printre alte obiecte expuse în depozitul V&A East va fi sculptura din marmură a lui Antonio Canova „Sleeping Nymph”, finalizată în 1824. Obiectele depozitate vor fi, de asemenea, disponibile pentru cercetări detaliate în sălile de studiu, cum ar fi în Clothworkers’ Centre.

v&a museum

Inițial, depozitul V&A East trebuia să fie deschis anul acesta, dar întârzierea de doi ani este parțial cauzată de Covid-19 și achiziția recentă a marii arhive și colecții a muzicianului David Bowie. Aceasta a fost achiziționată în februarie cu 10 milioane de lire sterline de la Blavatnik Family Foundation (înființată de Leonard Blavatnik, născut în Ucraina și acum cu cetățenie comună americano-britanică) și Warner Music Group.

Din 2025, Reeve se așteaptă să primească 250.000 de vizitatori pe an la V&A East Storehouse și 1 milion la V&A East Museum, la zece minute de mers pe jos. Sub conducerea lui Gus Casely-Hayford, cele două locații pun accent pe atragerea unui public mai tânăr și mai divers decât la muzeul mai tradițional din South Kensington.

Pentru V&A Storehouse,  Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) a acordat un grant de 50 de milioane de lire sterline pentru a finanța mutarea din sediul actual din Blythe House, în vestul Londrei, care este acum vândut de guvern.