Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Desen de Leonardo da Vinci donat National Gallery of Art
leonardo schita

Desen de Leonardo da Vinci donat National Gallery of Art

Studiul „Grotesque Head of an Old Woman” (1489-1490) de Leonardo da Vinci, deținut de Dian Woodner, a fost donat Galeriei Naționale din Washington.

Leonardo da Vinci (1452-1519) și-a înregistrat frecvent ideile și observațiile în note și schițe, indiferent de subiect. Mai multe dintre desenele lui Leonardo au supraviețuit decât cele ale oricărui alt artist al Renașterii italiene. Dian Woodner, care a donat multe lucrări de-a lungul anilor Galeriei Naționale de Artă, a oferit acum muzeului „Grotesque Head of an Old Woman” (1489-1490), unul dintr-o serie de aproximativ 30 de studii, identice în format mic, stil și tehnică.

Leonardo, care a deținut principalele tratate timpurii despre fizionomie și a scris despre acestea în caietele sale, a fost primul artist care a revoluționat acest sistem. L-a folosit pentru a încerca cele mai mici variații fizice și pentru a ajunge dincolo de aspectul de suprafață pentru a evoca personalitatea și a transmite caracter.

A inspirat studiile fizionomice ulterioare

Această bătrână apare în mai multe copii contemporane – National Gallery of Art deține una de Francesco Melzi, cel mai apropiat adept al lui Leonardo.

Influența acestor desene nu a scăzut niciodată în arta europeană, inspirând toate studiile fizionomice ulterioare și punând bazele caricaturii, care a înflorit în Anglia secolului al XVIII-lea.

Imaginară, dar cu totul individuală, această femeie este un exemplu rafinat al acestui tip de desen. Sunt redate capul și bustul unei femei în vârstă, cu o coafură elaborată și purtând o mică tiară. Particularitățile ei fizice sunt pronunțate. Leonardo folosește câteva mișcări ale stiloului pentru a sugera pielea zbârcită, fruntea joasă și în retragere, precum și nasul mic acvilin, în timp ce buza inferioară și bărbia sunt aproape inexistente.

Desenul s-a aflat în depozitul National Gallery de când a fost expus în 1999 și a fost promis de Dian în 2017. Devine al doilea desen Leonardo al Galeriei Naționale, alăturându-se unor studii achiziționate cu colecția lui Armand Hammer în 1991. Există doar nouă desene Leonardo în colecțiile publice americane: pe lângă cele din vânzarea Chatsworth, încă unul la Muzeul J. Paul Getty, unul la Biblioteca și Muzeul Morgan și șase la Muzeul Metropolitan de Artă.

Galeria Națională este casa capodoperei obsedante și hipnotice a lui Leonardo da Vinci, „Ginevra de’ Benci” (c. 1474-1478), singura pictură a maestrului din America.