Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Desene de impresionişti rareori văzute, inclusiv un Van Gogh recuperat, într-o nouă expoziţie la Royal Academy of Arts/ galerie foto
edgar degas, dancers on a bench

Desene de impresionişti rareori văzute, inclusiv un Van Gogh recuperat, într-o nouă expoziţie la Royal Academy of Arts/ galerie foto

O nouă expoziție la Royal Academy of Arts din Londra reunește 77 de desene în pastel, cărbune și acuarelă ale unor impresioniști precum Mary Cassatt, Claude Monet, Berthe Morisot și Augustus Renoir, precum și ale unor proeminenți post-impresioniști precum Paul Cézanne, Paul Gauguin și Georges Seurat.

camille pissarro, the market stall, 1884

„The market stall”, 1884, Camille Pissarro

Multe dintre aceste lucrări sunt rareori expuse în public, deoarece sunt proprietate privată, iar materialele lor fragile pot fi vulnerabile la efectele dăunătoare ale luminii naturale.

after the bath, woman drying herself, edgar degas

„After the bath, woman drying herself”, Edgar Degas

În vârtejul de modernitate care a fost Franța sfârșitului de secol XIX, artiștii impresioniști și postimpresioniști au transformat radical viitoarea direcție a artei. Dar nu doar prin picturile lor. Printr-o schimbare subtilă, dar seismică, au ridicat statutul lucrărilor pe hârtie – desene, pasteluri, acuarele, tempera, guașe – de la ceva pregătitor, pe care îl lăsai în atelier, la opere de artă de sine stătătoare.

federico zandomeneghi, study of a woman from behind detail

„Study of a woman from behind (detail)”, 1890-97, Federico Zandomeneghi

Lucrări de Gauguin şi Picasso recuperate

Unul dintre punctele de atracție ale expoziției, tabloul „The Fortifications of Paris with Houses” (1887) de Van Gogh, a fost aproape pierdut pentru totdeauna după ce a fost furat de la Whitworth Gallery din Manchester în 2003. Schița în acuarelă și alte două lucrări de Gauguin și Picasso au fost recuperate în mod miraculos o zi mai târziu, ascunse într-o baie publică la marginea parcului Whitworth, la aproximativ 200 de metri distanță. După ce a fost scoasă din ramă și expusă la intemperii într-o zi deosebit de rece și umedă, lucrarea lui Van Gogh prezenta unele semne de deteriorare, inclusiv o ruptură pe o parte, care a fost reparată între timp. Tabloul a fost găsit cu un bilet pătat pe care scria: „Intenția nu a fost de a fura. Doar de a evidenția securitatea jalnică”.

Expoziţia „Impressionistas on paper: Degas to Toulouse-Lautrec” este deschisă până la 10 martie 2024.

Foto credit: „Dancers on a Bench”, Edgar Degas, Glasgow Life Museums