Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Diva” – Expoziția V&A care omagiază creativitatea feminină
maria callas, cca 1958, victoria and albert museum

„Diva” – Expoziția V&A care omagiază creativitatea feminină

Rochii purtate de Tina Turner, Marilyn Monroe și Maria Callas și costumul îmbrăcat de Elton John la a 50-a aniversare vor fi expuse la Victoria and Albert Museum din Londra, alături de diverse artefacte, pentru a omagia creativitatea feminină.

„Voi fi întotdeauna atât de exigentă pe cât este necesar pentru a obține tot ce este mai bun”, spunea odată Maria Callas, una dintre cele mai renumite și influente cântărețe de operă din secolul XX. Pentru acest motiv, Callas și nenumărate alte interprete, de la Barbra Streisand la Beyoncé și Mariah Carey, au fost etichetate drept „dive”. Termenul, care înseamnă zeiță în italiană, a ajuns, de-a lungul anilor, să desemneze o persoană plină de sine, de obicei o femeie, care este pretențioasă și greu de mulțumit.

Într-o expoziție amplă curatoriată de Kate Bailey, V&A revendică acest termen prin celebrarea puterii și creativității divelor, de la celebrele soprane din epoca victoriană până la megastarurile globale de astăzi.

Diva, de-a lungul istoriei

Prezentând obiecte precum costumele de scenă ale lui Callas, mica rochie neagră a lui Edith Piaf, rochia elegantă cu franjuri purtată de Marilyn Monroe în rolul Sugar „Kane” din „Some Like it Hot” (1958) și o ținută inspirată de Ludovic al XIV-lea creată de Sandy Powell și purtată de Elton John la cea de-a 50-a aniversare a sa, în 1997, expoziția va explora modul în care semnificația termenului „divă” a fost subminată și, ulterior, îmbrățișată.

costum elton john, sandy powell, (c) victoria and albert museum

costum creat de Sandy Powell pentru Elton John (c) Victoria and Albert Museum

„«Diva» va fi prima expoziție majoră care va aborda acest subiect și va reexamina percepția noastră asupra divei în istorie și în cultura populară”, a declarat Bailey.

Printre repere se află Josephine Baker, „prima vedetă de culoare la nivel mondial, activistă pentru drepturile civile și spion în cel de-al Doilea Război Mondial, care a arătat lumii cum performanța poate fi o declarație politică”, și Debbie Harry, solista trupei Blondie „și pionier al femeilor în punk, al cărei stil unic și rebel dezvăluie modul în care diva poate cuceri genuri muzicale noi și în schimbare”.

Artiști care au încurajat schimbări sociale

În total, „Diva” cuprinde mai mult de 250 de obiecte din domeniul modei, fotografiei, designului, costumelor, muzicii și spectacolelor live.

Printre alte obiecte se numără costume ale designerului de modă Bob Mackie (inclusiv vestimentații purtate de Tina Turner, P!nk și Cher) și rochia couture roz a lui Shirley Bassey, concepută de Julien MacDonald, inclusiv cizme wellington cu diamante purtate pe scena de la Glastonbury în 2017, precum și obiecte care au aparținut unora ca Prince, Annie Lennox și Dolly Parton.

Expoziția analizează și modul în care fiecare artist s-a intersectat cu societatea și a încurajat schimbările sociale și politice prin intermediul platformei lui. De exemplu, felul în care artiști precum Billie Holiday, Nina Simone și Ella Fitzgerald au îndurat reacții negative, critici și pericole pentru a se opune status quo-ului, precum și modul în care cântecul Respect (1967) al Arethei Franklin a devenit un imn al emancipării femeilor și al mișcării pentru drepturile civile din SUA.

„Diva” va fi deschisă la V&A în perioada 24 iunie 2023 – 7 aprilie 2024.

Credit foto: Victoria and Albert Museum