Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – Nasjonalmuseet, noul Muzeu Naţional al Norvegiei, a fost creat la graniţa dintre clasic și modern
muzeu national norvegia

DOCUMENTAR – Nasjonalmuseet, noul Muzeu Naţional al Norvegiei, a fost creat la graniţa dintre clasic și modern

Noul muzeu al Norvegiei, Nasjonalmuseet, un mamut din toate punctele de vedere, de la mărime, la buget, va fi deschis pe 11 iunie. Cel mai mare muzeu din regiunea nordică va aduna colecțiile din cele trei instituții majore norvegiene: National Gallery, Museum of Contemporary Art și Museum of Decorative Arts and Design.

Expoziția de deschidere va fi dedicată artei contemporane norvegiene, ce va include operele a 150 de artiști și colective artistice.

Nasjonalmuseet în cifre

Noua clădire, proiectată de arhitecții germani Kleihues și Schuwerk, a costat 670 de milioane de dolari (circa 650 de milioane de euro) și a fost în întregime finanțată de stat.

Clădirea are o suprafață de 54.600 de metri pătrați.

Sunt 13.000 de metri pătrați de săli de expoziție, pe lângă săli de comunicații, o bibliotecă mare, o terasă pe acoperiș, mai multe restaurante, un magazin și facilități precum un vestiar și toalete.

Mai mult de 5.000 de lucrări, datând din antichitate și până astăzi, vor fi expuse permanent în mai mult de 80 de încăperi, pe două etaje. The Light Hall, un spațiu pe acoperiș de 2.400 metri pătrați pentru expoziții temporare este o caracteristică a noii clădiri.

Partea din spate are cinci etaje și conține, printre altele, ateliere și birouri.

Muzeul va include arte vizuale, arhitectură, design și meșteșuguri.

Colecţia

Aici vor fi depozitate 47.000 de opere de artă și obiecte. Etajele 1 şi 2 au 80 de încăperi.

harald sohlberg, sommernatt, 1899

Harald Sohlberg, „Sommernatt”, 1899

Piese importante găzduite de noul muzeu sunt: „The Scream// Țipătul” (1893) de Edvard Munch, un autoportret pictat de Vincent van Gogh în azilul din Saint-Rémy-de-Provence în 1889 și „Winter Night in the Mountains” (1914), de Harald Sohlberg, care a fost votat pictor național al Norvegiei.

edvard munch

La etajul 1, vizitatorul va găsi obiecte de design și meșteșuguri din antichitate și până astăzi. Pictura, sculptura și arhitectura formează, de asemenea, o parte centrală a prezentării. Aici vor fi busturile imperiale romane și covorul Baldishol vechi de aproape o mie de ani provenit din Innlandet.

vampyr ii munch

Edvard Munch – „Vampyr II”

La al doilea etaj al muzeului sunt picturi cu natură statică din secolul al XVII-lea, cele mai vechi reprezentări ale peisajelor norvegiene și reprezentările lui Edvard Munch ale vieții emoționale umane. Lucrări de Hannah Ryggen și de gravură pe lemn de  John Savio, iar în Camera Aventurii poate fi experimentat universul misterios al lui Theodor Kittelsen.

Vizitatorul va putea admira în noul muzeu statuetele „Little Dancer” şi „Spanish Dance”, de Edgar Degas, sculpturile „The Sleeping Girl”, „Sleeping Woman” şi „Fear”, de Gustav Vigeland, şi „Young Boy”, de Robert Dietrich. De asemenea, aici va fi expusă şi „Madonna” (1894), de Edvard Munch.

Lucrări create de Theodor Kittelsen, Hans Gude, Hanna Pauli, August Cappelen, Arne Vigeland, Gerhard Munthe şi Jon Gundersen sunt în Eventyrrommet.

În sălile de expoziție există și spațiu pentru imersiune, relaxare și activități.

Nasjonalmuseet face parte din programul FutureBuilt care are drept scop dezvoltarea zonelor urbane neutre din punct de vedere al carbonului în Norvegia.

Potrivit proiectului, muzeul are „ambiții mari de mediu” și este conceput pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 50%, în timp ce o pompă de căldură care utilizează apă de mare va fi folosită pentru răcire. Întreaga fațadă este acoperită cu ardezie norvegiană.