Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Doi Joi de aprilie – Noutăți și program prelungit în mai mult de 15 spații bucureștene
garden of forking paths, sector 1

Doi Joi de aprilie – Noutăți și program prelungit în mai mult de 15 spații bucureștene

O nouă ediție a evenimentului colaborativ Doi Joi are loc în 11 aprilie și reunește mai mult de 15 spații din București, unde programul de vizitare e prelungit până spre ora 21:00. Sunt programate vernisaje, tururi ghidate și evenimente performative.

Vernisaje

„East German Gothic Studies”, prima expoziție personală a lui Fabian Reetz în România cu Cazul 101, găzduită de Atelier 35, stabilește legături între modul în care era folosită ardezia în satele din Pădurea Turingiană, schimbările economice și politice de după reunificarea Germaniei și importanța subculturii organizate în diferite locuri. Artistul examinează nuanțele culturii gotice est-germane prin prisma căutării personale și colective a identității și a penuriei economice care a dus la crearea lor.

„Corps Plantisima”, cu lucrări de Liliana Basarab și Mara Verghoogt, e deschisă la Galeria 15 D. Expoziția duo propune un dialog între două artiste ale căror practici explorează un amestec de fantezie scenografică și comentariu social. Ele încorporează în lucrări reprezentări ale unor ființe hibride, formulate în diferite medii precum video, performance, ceramică, textile și desen.

„Slow Burn” a artistei norvegiene Kjersti Vetterstad e deschisă la Suprainfinit. În expoziția personală, spațiul privat al casei acționează ca un loc privilegiat și ca un loc de retragere. Dar forțe supranaturale par să străpungă suprafața care promite siguranță, stabilitate și ordine. ‍

Evenimente speciale

Cea de-a șaptea ediție Combinat Open Doors aduce Zilele Sculpturii București: #syzygy și expoziții colective, la Sector 1 și The Institute.

Filiala Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează în premieră Zilele Sculpturii București, un eveniment dedicat sculpturii sub toate aspectele sale: de la diversitate și relevanță, la vulnerabilitate și protecție și acțiuni de conservare. Aici sunt implicate curtea Combinatului Fondului Plastic și mai multe galerii. Expozițiile pot fi vizitate până în 28 aprilie.

„Garden of Forking Paths”, expoziție colectivă la Sector 1 (foto), reunește 13 artiști emergenți din România și Republica Moldova: Vlad Albu, Alexandra Boaru, Maria Brîneț, Celina Cordoș, Matei Emanuel, Dimitrie Luca Gora, Maria Guțu, Darius Iova, Andrei Ispas, Andrei Nuțu, Raluca Pavelescu Mihail Șarpe și Ana Maria Szöllösi.

Open Doors 7, la The Institute, propune o selecție diversă de lucrări de artă create de artiști locali și internaționali.

Tur ghidat și program prelungit

Un tur ghidat are loc la Diptych, unde expun Eva Chapkin și Bianca Maria Popa. „Through Limits. A Stretch Through Edges” e un discurs despre restructurarea convenției de a privi corpurile și obiectele, examinând, dintr-o perspectivă duală, modificarea utilității corpurilor pe baza atribuirii de noi caracteristici umane. Conturul fiecărui corp, organic sau anorganic, joacă un rol definitoriu în funcționalitatea sa, astfel încât legătura dintre funcție și aspect poate acționa ca o constrângere în relația dintre om și mediul său.

Program prelungit au și galeriile Nicodim, cu expoziție Moffat Takadiwa – „Vestiges of Colonialism”, Scemtovici & Benowitz – „Ink”, de Dan Basu, /SAC @ Malmaison – „Exfoliat”, trei instalații performative, H’ART Malmaison – „Flori. Groază”, de Ioana Ursa, Sandwich Malmaison – „Two of Three Graces”, de Raymonde Beraud, și Galateca – „Mysticum”, de Albert Sofian. Lor li se alătură Kulterra, 2/3 Galeria și Theatre/ Theatres.