Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Ink”, expoziție Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery
expo ink, dan basu

„Ink”, expoziție Dan Basu la Scemtovici & Benowitz Gallery

„Ink”, prima expoziție personală a artistului Dan Basu, va fi vernisată la Scemtovici & Benowitz Gallery din București în seara de 4 aprilie.

Curatoriată de Ioana Marinescu, „Ink” cuprinde lucrări realizate în perioada 2018 – 2024.

„Titlul minimal face referință la cerneală, substanța prin care imaginile mentale sunt fixate pe hârtie. Expoziția vorbește despre serialitate și secvențialitate. Fiecare lucrare este o celulă dintr-un organism, strâns legată de celelalte, formând un întreg coerent și dinamic. Importanța nu este acordată doar lucrării individuale, ci și poziției sale din șir, în funcție de celelalte lucrări din serie”, spune curatoarea. „În timp ce desenează, artistul investește pasiune și atenție în fiecare detaliu, de la textură și linie, până la culori. Finalizarea unei lucrări este un moment de transcendere, în care gândul «pur și anarhist» se transformă într-un gest solemn de respect și admirație față de obiectul creat, de la înrămare și până la expunerea sa pe perete. «Motorul creativ» și dorința cea mai puternică reprezintă, pentru artist – atât în lucrări, cât și în discurs – renunțarea la explicații și căutarea formei și a gradienților. Acesta este motivul pentru care, în majoritatea lucrărilor sale, forma este aceeași. Prin intermediul expoziției «Ink», Dan Basu ne îndeamnă să explorăm conexiunea dintre artă și procesul creativ, să reflectăm la importanța dorinței de a crea și la impactul pe care arta îl are asupra noastră ca spectatori”.

Dan Basu (n. 1983) trăiește și activează în București. Practica lui artistică cuprinde instalații, fotografie, desen și porțelan. Artistul acoperă o varietate de suprafețe cu texturi care par să curgă, fără sudură, între simboluri, scriere asemică și forme goale.
Prin structurile lor și imagistica abstractă, exprimă gânduri și idei inefabile, creând ordine și contraste cromatice armonioase.

Ioana Marinescu (n. 1988) curator și istoric de artă și studiază biografia cuplurilor de artiști. În cadrul intereselor sale profesionale se regăsește și studiul imaginii hărților în arta contemporană. Este autor de text și editor pentru volume precum „Mapping: Narratives/Time/Space” sau „MSGTL”, publicate la editura Vellant, care prezintă creațiile artiștilor contemporani din București.

Expoziția „Ink” poate fi vizitată în spațiul galeriei Scemtovici & Benowitz, până în 8 mai, de joi până sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00, și duminica, între 12:00 și 16:00.