Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dürer, Aman și Matisse, într-o expoziție eveniment la Biblioteca Academiei Române
biblioteca academiei romane, curatorial.ro

Dürer, Aman și Matisse, într-o expoziție eveniment la Biblioteca Academiei Române

O expoziție eveniment de trei zile cu piese de patrimoniu cu valoare universală din colecțiile Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată pe 30 august, la ora 10:30, în Sala „Theodor Pallady”, în prezența lui Ioan-Aurel Pop, președintele forului.

„Biblioteca Academiei Române – o lume a cunoașterii” prezintă publicului câteva sute de exponate rare, dintre cele mai valoroase, din bogatul său patrimoniu.

Selecția a fost făcută de Cabinetul de manuscrise și carte rară, Cabinetul de stampe, fotografie, hărți, Cabinetul numismatic, Serviciul de bibliografie a periodicelor. A rezultat o expoziție gândită enciclopedic, ilustrând deopotrivă istoria românilor, istoria Balcanilor și a Orientului Apropiat, etape importante din istoria Romei și Bizanțului, dar și momente reprezentative din arta plastică europeană și cea românească, precum și secvențe de glorie ale literaturii române.

Hrisoave și integrala facsimilată a operei lui Eminescu

Între exponate se numără hrisoave cu peceți de la Alexandru cel Bun (cel mai vechi dintre ele, datat 1429), Ștefan cel Mare, Vasile Lupu, Ieremia Movilă, Proclamația de la Islaz (program al Revoluției de la 1848 din Țara Românească, considerată prima constituție a României), Omagiu adus de patru artiști germani regelui Carol I al României, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de domnie (datat 25 mai 1891, la München), fotografii realizate de Franz Dushek fiul, între care cu celebrul pod de la Cernavodă construit de Anghel Saligny.

Sunt incluse piese reprezentative pentru istoria scrisului în spațiul românesc, cum sunt manuscrisele Codicelui voronețean (sec. XVI) și Psaltirii lui Dosoftei (sec. XVII). Un prețios document este și manuscrisul lucrării „Românii supt Mihai Voevod Viteazul“, de Nicolae Bălcescu, alături de un portret al revoluționarului român, realizat în acuarelă pe fildeș, cu montură de metal. Publicul va putea să vadă, în manuscris, „Dicționarul de rime” al lui Mihai Eminescu, dăruit Academiei Române de Titu Maiorescu după moartea poetului, dar și integrala facsimilată a operei eminesciene, în 38 de volume.

Cel mai vechi document expus, din secolul XI

Cel mai vechi document expus este un prețios manuscris grecesc, Canon de pocăință, din secolul al XI-lea, realizat pe pergament, cu miniaturi pe fundal de aur. Alături de acesta, se află un Tetraevangheliar din secolul al XII-lea (manuscris grecesc din colecția D.A. Papazoglu), dar și celebrul manuscris oriental, cu scriere ta’lik, „Cartea Regilor / Șah-Name“, de Ferdousi (secolul al XIX-lea, provenit din colecția familiei Gh.V. Bibescu).

Grafică românească și europeană

Pe simeze, Cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei Române a reunit xilogravură europeană de secol XV (Albrecht Dürer, Lucas Cranach cel Bătrân), acvaforte (Francisco Goya, Rembrandt), precum și grafică de Chagall, Toulouse-Lautrec, Matisse.

Grafica românească este reprezentată de nume ca Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Nicolae Petrașcu, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Marcel Iancu.

Monede romane din aur

Un capitol special în expoziție este rezervat exponatelor provenind din bogata și prețioasa colecție a Cabinetului de numismatică, situată, cu cele peste 200.000 de piese ale sale, între cele mai valoroase colecții europene. Pentru actuala expunere au fost selectate monede romane de aur din celebra colecție a inginerului Constantin Orghidan, datând din vremea Principatului, dar și din Imperiul Roman Târziu, de la tetrarhie până la căderea Romei, și 11 camee romane imperiale de la Augustus, Hadrian, Marcus Aurelius, Septimius Severus, Constantin cel Mare. Unele dintre ele sunt piese unicat la nivel mondial, distingându-se medalionul din vremea lui Constantin cel Mare bătut în anul 326 și imortalizând vizita împăratului la Roma.

Toate aceste piese, care subliniază diversitatea patrimoniului cultural gestionat de Biblioteca Academiei Române, ce numără peste 14 milioane de unități de bibliotecă, vor putea fi văzute doar în perioada 30 august – 1 septembrie 2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Intrarea este gratuită.