Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Emblemă a capitalei Cehiei, în centrul unei controverse – Un artist, acuzat că a schimbat radical o pictură de pe ceasul Orloj
martin frouz, praga

Emblemă a capitalei Cehiei, în centrul unei controverse – Un artist, acuzat că a schimbat radical o pictură de pe ceasul Orloj

Ceasul astronomic de secol 15, una dintre emblemele orașului Praga, se află acum în centrul unei controverse, după ce un artist care s-a ocupat de restaurarea lui este acuzat că a creat o pictură în care personajele seamănă cu prieteni și cunoștințe ale lui.

Proiectul de restaurare a primăriei vechi, pe clădirea căreia se află ceasul, a fost unul scump, de circa 2 milioane de euro.

Ceasul Orloj vechi de 600 de ani – care atrage turiștii cu cei 12 apostoli ce sunt puși în mișcare atunci când este ora fixă – a fost repus în funcțiune în 2018. Pe el a fost reprodus un calendar realizat în secolul 19 de Josef Mánes. Acesta decorează astrolabul și reprezintă lunile anului în forma semnelor zodiacale.

După multă vreme în care nu a fost sesizat nimic deosebit, scrie The Guardian, o organizație locală care se ocupă de conservarea patrimoniului a depus o plângere la Ministerul Culturii în care este stipulat că pictorul Stanislav Jirčík a deviat de la detaliile creației lui Mánes, ce datează din 1866 și se află acum în muzeul orașului.

martin frouz, city of prague

Credit foto: Martin Frouz/ City of Prague

După reclamația făcută de un membru al organizației Club for Old Prague, ministerul a început o anchetă.

Scriitoarea Kateřina Tučková, într-unul dintre cadre

Reclamantul, Milan Patka, a spus că reproducerea a schimbat radical înfățișarea, vârsta, culoarea pielii, hainele și chiar genul personajelor lui Mánes.

A fost spus chiar că Jirčík, profesor de pictură și restaurator, s-a inspirat din figurile prietenilor lui, inclusiv Kateřina Tučková, scriitoare cehă.

Ea aparent a recunoscut asemănarea. Într-o postare pe Facebook, a scris: „Ca istoric de artă, aș vrea mai întâi să subliniez că domnul Stanislav Jirčík nu a avut sarcina de a restaura originalul Mánes, ci să creeze o copie sau, de fapt, un artefact complet nou”.

Potrivit unui site local, experții au spus că modificările au fost atât de radicale încât trebuie să fi fost făcute intenționat, poate chiar în glumă.

Două copii anterioare ale picturii originale a lui Mánes, realizate de alți artiști, care au împodobit ceasul au fost suficient de fidele creației pentru a fi evitată o controversă.

Foto: Martin Frouz/City of Prague