Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția anuală a Pinacotecii Muzeului Municipiului București
muzeul municipiului bucuresti pinacoteca

Expoziția anuală a Pinacotecii Muzeului Municipiului București

Vernisajul expoziției „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil” va avea loc în 17 noiembrie, de la ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). Expoziția anuală a Pinacotecii Muzeului Municipiului București (MMB) se înscrie în contextul marcării a 30 de ani de francofonie în România.

60 de lucrări realizate în Franța

În noua expoziție vor fi în jur de  60 de lucrări, realizate, în mare parte, în Franța.

Pe simeze se vor regăsi tablouri semnate de Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, George Demetrescu Mirea, Filip Marin, Gabriel Popescu, Theodor Pallady, Ștefan Popescu, Gheorghe Petrașcu, Kimon Loghi, Cecilia Cuțescu Storck, Iosif Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Lucia Dem(etriade) Bălăcescu, Gheorghe Ionescu Sin, Max W. Arnold, Ștefan Constantinescu.

De asemenea, în expoziție va putea fi admirată și o sculptură din bronz realizată de Jean-Antoine-Marie „Antonin” Idrac (1849-1884), care a fost donată de Consiliul Comunal al orașului Paris către Primăria Municipiului București în 22 august 1938, apoi transferată de la Cabinetul Primarului General către Pinacoteca Muzeului Municipiului București.

Aman și Tattarescu, primii pictori români care au studiat la Paris

„Mijlocul secolului al XIX-lea marchează momentul în care din ce în ce mai mulți pictori români vor pleca să studieze arta la München sau la Paris, contactul artiștilor români cu marea artă europeană devenind tot mai intens. Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Belle-Arte din București, alături de Gheorghe Tattarescu, va fi unul dintre primii pictori români plecați să studieze la Paris. În perioada studiilor, dar și în timpul călătoriilor sale în Occident, Aman a realizat câteva picturi reprezentând peisaje din Franța, cum ar fi curtea de la Contrexéville sau peisaje cu străzi la Spa, localitate situată în regiunea Valonia din Belgia”, spun dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă și drd. Angelica Iacob, șef Secția Artă – Muzeul Municipiului București.

paris pont neuf ionescu sin

Gh. Ionescu-Sin, „Paris Pont Neuf”, foto: Muzeul Municipiului București

„În general, în perioada interbelică, foarte mulți artiști își desăvârșesc studiile la Paris, cu profesori și artiști celebri în epocă, precum Lucien Simon, Jean-Paul Laurens, Henri Mattise. Ultimul dintre aceștia a fost coleg și prieten cu Theodor Pallady. Sculptorii sau femeile-sculptor au studiat în atelierele lui Rodin, Bourdelle sau în atelierul lui Constantin Brâncuși de la Paris. Antoine Bourdelle, de exemplu, a întreținut o relație specială cu Anastase și Elena Simu. Cei doi colecționari nu numai că au achiziționat lucrări chiar din atelierul acestui sculptor renumit, dar au fost și portretizați de către artist. După cel de-al Doilea Război Mondial, care a instituit, în final, regimurile comuniste în estul Europei și în România, afirmarea artei românești în vestul Europei a fost încetinită timp de peste patru decenii, în perioada 1945-1989”, potrivit specialiștilor de la MMB.

Expoziția tematică „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil” va putea fi vizitată în perioada 17 noiembrie 2023 – 29 septembrie 2024.

Foto credit: „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, Muzeul Municipiului București