Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția dedicată lui Ciprian Porumbescu, în mai multe orașe din țară
expo ciprian porumbescu

Expoziția dedicată lui Ciprian Porumbescu, în mai multe orașe din țară

Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”, organizată de Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, va ajunge anul acesta în mai multe orașe din țară.

În perioada 5 – 30 aprilie, ea va fi găzduită de Palatul Brukenthal. Vernisajul va fi marcat, pe 5 aprilie, la ora 11:00, și de un moment muzical susținut de Ioana Surdea.

Având în vedere că 2023 a fost decretat Anul „Ciprian Porumbescu”, Muzeul Național al Bucovinei a organizat o expoziție itinerantă dedicată marelui compozitor.

Realizată într-un format atractiv pentru publicul larg, expoziția conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu: copilăria și primii ani de școală la Ilișești; perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică; Serbarea de la Putna din 1871; perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți; Societatea studențească „Arboroasa” și temnița habsburgică; Berta – o iubire imposibilă; perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov; premiera Operetei „Crai Nou”, „Italie! Italie!”.

Expoziția cuprinde și secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist”, „În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.

Prezentarea va ajunge și la Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Banatului și Muzeul Regional Cernăuți.