Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Expoziţia “Dress code. Parfum de secol XIX” – deschisă miercuri, la Palatul Suţu

Expoziţia “Dress code. Parfum de secol XIX” – deschisă miercuri, la Palatul Suţu

Aceasta poate fi vizitată până pe 27 martie, anul viitor. Expoziția temporară include, pe lângă piesele de costum și accesorii vestimentare, piese de artă decorativă (mobilier, metal, cristal/porțelan), ceasuri, bijuterii, pictură și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale din patrimoniul Muzeului Municipiului București care evidențiază stiluri, eleganță, atitudini, toate gravitând în jurul ideii de etichetă vestimentară.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Municipiului Bucureşti, secolul al XIX-lea a fost ales pentru că este “cel mai strălucitor, complex, variat și prolific veac în privința vestimentației”.

În spațiul românesc se face trecerea de la moda orientală la cea europeană. Existau cutume pentru tipurile sociale și modul în care își etalau veșmintele. La fel ca și generațiile anterioare, oamenii epocii moderne și-au impus concepțiile estetice în înfățișarea exterioară, prin procedee de împodobire prin vestimentație. Costumul civil din spațiul românesc va avea ca surse de inspirație Parisul, pentru doamne și Londra pentru domni. Sobrietatea cromatică și formală a tipului de dandy englez, a fost adoptată de toți bărbații.

Bucureștiul a absorbit în foarte scurt timp tot ce a adus Apusul

Moda “nemțească”, cum i se spunea la începuturi, a fost însușită mai întâi de femei, accentuându-le gustul pentru lux, mult mai mult decât bărbaților lor, ocupați prioritar de politică. Garderoba era diferită în funcție de momentul zilei, sau de activitatea pe care o avea respectabila doamnă. Exista, deci, un îndreptar al ținutelor, publicat la 1870, “Codul toaletei civile”, care reglementa ținuta în funcție de împrejurările în care se afla o doamnă, sau de oră.

Este de notorietate faptul că Muzeul Municipiului București deține cea mai bogată și variată colecție de costum urban și accesorii vestimentare din țară, aceasta fiind studiată, valorificată editorial și expozițional. Tocmai de aceea este oportună realizarea de expoziții tematice care să evidențieze vestimentația de secol XIX, stilurile care s-au succedat în decurs de un veac, oglindite de aceste piese de patrimoniu autentice, purtate în momente fericite sau solemne de personaje care au trăit și au visat în această capitală europeană.

Elementele care compun explicit eticheta vestimentară pot fi cunoscute nu doar din cărți ilustrate sau filme, ci pot fi admirate într-o sală de muzeu: rochiile de plimbare, cele de bal, mantia de teatru, rochia de mireasă, toaleta de doliu, vestimentația de interior, costumele bărbătești, civile sau uniformele militare, accesoriile care le însoțeau, toate acestea reprezintă povestea unei lumi, pe o anumită treaptă a timpului, o lume ghidată de reguli, orgolii și morală.

Credit foto: Muzeul Municipiului Bucureşti