Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziţia „Versus II”, cu lucrări de Elena Ilash şi Florin Marin, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
versus ilash

Expoziţia „Versus II”, cu lucrări de Elena Ilash şi Florin Marin, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziţia „Versus II”, cu lucrări de Elena Ilash şi Florin Marin, va fi prezentată pe 23 iunie, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Ambii artiști sunt absolvenți ai Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, finalizându-și studiile doctorale în cadrul aceleiași universități.

„Versus II”, curatoriată de Dan-Octavian Breaz, își propune să aducă în atenția publicului lucrări de sculptură și obiecte, completate de instalații, care se relaționează printr-o serie de opoziții, dar și prin valori artistice complementare.

Perisabilitate şi permanenţă

Lucrările Elenei Ilash conțin trimiteri încifrate la ideea de osuar, la ideea de fragment anatomic sau la expresivitatea vizuală a regnului vegetal, utilizând mijloace artistice neconvenționale precum gips, rășină acrilică și materiale textile, spune curatorul. Operele sunt „instrumente” de reflecție asupra perisabilității ființei umane, a inevitabilelor sale determinări materiale.

La rândul său, Florin Marin folosește căldura lemnului pentru a sugera posibilitatea de salvare a ființei umane, urmând calea ascensională a luminii. Coloanele sale sunt cu capitel, cu figură, cu formă fațetată, cu triunghi răsturnat, iar alteori sunt purtătoare de con sau poartă denumirea sugestivă de „sunet înalt”. Prin urmare, acestea sunt, de asemenea, „instrumente” de reflecție asupra unor expresii culturale consacrate, prin care creativitatea umană se detașează de determinările materiale, pentru a se integra într-o lume ideală.

Forma sub care e prezentată ideea expoziției de acum a evoluat și integrează într-un demers curatorial complex mostre din ultimele serii de lucrări create de Elena Ilash și Florin Marin, compuse și regândite de această dată și sub forma unor instalații. Deși împart același domeniu, lucrând în materiale și utilizând tematici diverse, cei doi artiști oferă două viziuni diferite asupra calităților expresive ale corpului uman și, totuși, consubstanțiale prin calitățile reflexive și disponibilitatea crescută de a comunica.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 3 iulie de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Credit foto: Muzeul de Artă Cluj-Napoca