Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de pictură transilvăneană, într-un nou spațiu din castelul german Horneck
muzeul transilvănean gundelsheim, castelul horneck

Expoziție de pictură transilvăneană, într-un nou spațiu din castelul german Horneck

O expoziție de pictură transilvăneană va fi vernisată pe 18 iulie în castelul Horneck din Gundelsheim, care găzduiește Muzeul Transilvănean. Lucrările de artă vor fi prezentate într-un nou spațiu expozițional, de 400 de metri pătrați, destinat picturii transilvănene, iar la inaugurarea lui va participa și Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Dr. Irmgard Sedler, președinta Asociației Muzeului Transilvănean, a transmis: „Încă din 1999, de când dețin funcția de președintă a Asociației Muzeului, am pus toată experiența mea în amenajarea expoziției cât mai ales în diversificarea muzeistică și a spațiului aferent. Astăzi, Muzeul Transilvănean deține o colecție ce ilustrează în mod exemplar istoria diversificată și aspectele culturale variate ale Transilvaniei din Evul Mediu până în prezent. În mod special, am pus accent pe aspecte legate de istoria culturii din Transilvania în context european, precum și pe ilustrarea modului în care s-a dezvoltat ideea de identitate în cadrul unei orânduiri sociale deosebite, evaluate pe fondul unei societăți multietnice”.

Ea a continuat: „Este un lucru important ca muzeele să se schimbe și să își schimbe optica de amenajare și să aibă un dialog necesar cu instituțiile importante din Europa, din lume și cu publicul. Mă bucur că acest lucru se întâmplă acum și la muzeul nostru de suflet din România – la Brukenthal. (…) La Gundelsheim, deschidem peste 400 mp noi de expoziție. Această suprafață dublează suprafața expozițională deja existentă. Avem în colecție peste 3.500 de tablouri realizate de pictori sași, maghiari cât și de români, ca de pildă Rhea Silvia Radu și Aurel Bordenache”.

Despre Muzeul Transilvănean din Gundelsheim

Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, în landul Baden-Württemberg, reunește mai mult de 23.000 de obiecte, accentul fiind pus pe cultura sașilor transilvăneni, în contextul și interdependență cu realizările culturale ale națiunii române și ale celorlalte minorități din Transilvania.

Cuprinzând artefacte culturale din ultimele cinci secole, Muzeul și Arhiva și Biblioteca Transilvăneană oferă cercetătorilor și vizitatorilor din centrul și vestul Europei informații esențiale privind bogăția culturală a Ardealului și a României în context european.

Muzeul este susținut în rolul lui important de cercetare științifică și de popularizare a istoriei, artei și culturii de pe teritoriul României de Guvernul Federal German, care îl finanțează de mai bine de cinci decenii.

Muzeul Transilvănean din Gundelsheim are parteneriate cu multe muzee din Europa, cele mai importante fiind însă instituțiile din România.