Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție omagiu Oana Ionel, la Viena
oana ionel

Expoziție omagiu Oana Ionel, la Viena

Expoziția omagiu „Câmpuri morfogenetice/ Morphogenetic Fields”, cu lucrări ale artistei Oana Ionel (1984 – 2023), este deschisă la Institutul Cultural Român de la Viena până în 28 iunie.

Oana Ionel, a cărei viață și carieră au fost marcate de o căutare neîncetată a echilibrului între arta expresiv-naturalistă și cea liric-abstractă, a explorat numeroase medii, de la pictură și fotografie, până la filmul experimental non-narativ. Lucrările ei, care vor fi prezentate pentru prima dată în cadrul acestei expoziții, oferă o perspectivă complexă asupra modului în care arta poate traversa și reflecta diverse stări emoționale și fenomene psihologice sau istorico-sociale. Printre lucrările prezentate în premieră se numără piese din seria „Bunuel & Hitchcock”, care își propune să portretizeze personajele din filme și starea lor emoțională.

Pe lângă propria creație artistică, Oana Ionel a curatoriat importante expoziții, printre care se numără: Frederic Leglise la Muzeul de Artă din Timișoara, Tudor Banuș la Muzeul de Artă din București, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan și Școala Clujeană la Muzeul de Artă din Galați și Gabriela von Habsburg la Kunsthaus 7B din Cisnădioara și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Oana Ionel a publicat numeroase lucrări despre arta contemporană, dar și despre rolul artei turco-tătare în modernismul clasic românesc. A absolvit Universitatea Națională de Arte Frumoase din București și a deținut un doctorat în Arte Vizuale, obținut în anul 2018. De asemenea, a fost absolventă a Facultății de Psihologie de la Universitatea din București. Între anii 2009 și 2010, a studiat la Ecole Supérieure d’Art din Grenoble (Franța), beneficiind de o bursă Erasmus. În parcursul său educațional a obținut o licență în Pictură la Universitatea Națională de Arte din București, între anii 2007 și 2010, și o licență în Psihologie, cu specializare în Terapii experiențiale, la Universitatea din București, între anii 2003 și 2007. Și-a completat studiile cu un master în Strategii de creație în pictură, între anii 2010 și 2012, la aceeași universitate de arte. A colaborat cu Ministerul Culturii din România și a fost consultant în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Expoziția din capitala Austriei este organizată de ICR Viena în parteneriat cu Galeria Kunsthaus 7B.