Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții ale UAP în săptămâna 20 – 26 noiembrie
uap, nov 2023

Expoziții ale UAP în săptămâna 20 – 26 noiembrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România propune mai multe evenimente în perioada 20 – 26 noiembrie ce vor avea loc în București și două orașe din țară.

Pe 20 noiembrie, va fi deschisă la galeria Orizont din București expoziția „Două povești în București” a artistei Anca Mihăilă. Curator este Ovidiu Ionescu, iar lucrările vor putea fi admirate până pe 4 ianuarie.

Galeria de artă „Octav Băncilă” din Iași va găzdui, pe 21 noiembrie, la ora 18:00, vernisajul expoziției „Reculegere” a artistului Daniel Murgu. Prezintă criticul de artă dr. Mirela Ștefănescu.

Filiala Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România invită, pe 22 noiembrie, la Galeria de artă „Nicolae Tonitza”, la vernisajul expoziției de pictură și grafică „Sensuri tonale”, cu lucrări semnate de artistul Dumitru Cristescu. Evenimentul va începe la ora 17:00 și va fi prezentat de prof. dr. Constantin Tofan.

Tot pe 22 noiembrie va fi vernisată, la ora 18:00, expoziția „Re-connect” a artistei Beti Vervega.  Evenimentul este găzduit de The Institute din incinta Combinatului Fondului Plastic din București. Proiectul expoziţional propune atât seria omonimă, în lucru încă din 2019, cât și câteva lucrări din serii precedente, care urmăresc și explicitează traseul către o formulă vizuală care s-a definit în aproape două decenii și care anunţă o nouă etapă a creaţiei artistei – o explorare a libertăţii de expresie oferită de limbajul pictural. Curatoare este Mălina Ionescu.

Pe 23 noiembrie, la Muzeul de Artă Tulcea, va avea loc, de la ora 14:00, vernisajul expoziției colective de artă plastică intitulată „Vulturu 23”. Acest eveniment încununează activitatea artiștilor români care au participat în anul 2023 la Tabăra de Creație Artistică „Maliuc”, ediția a III-a: Brîndușa Bontea, Elida Veronica Buftei (Butuc), Sanda Buțiu, Elena Gabriela Drăghici, Ion Drăghici, Daniela Iacoblev-Barău, Nicolae Mara, Veronica Oancea, Traian Oancea, Ioan Oratie. Invitata evenimentului este dr. Aurelia Mocanu, critic și istoric de artă.

Street art și artă textilă

În seara de 25 noiembrie vor avea loc două evenimente, la București și Iași.

Filiala Târgu Jiu a UAP organizează, de la ora 17:00, la Galeria „Căminul Artei/ Centrul Artelor Vizuale” din București, vernisajul expoziției de grup „Contemporary Art” a membrilor filialei. Vor expune Mihai Țopescu, Valer Neag, Vasile Fuiorea, Dragoș-Radu Trăistaru, Romana Topescu- Trăistaru, Laura Semenov, Adrian Bândea, Daniel Semenescu, Florin Hutium, Georgiana Brandt, Ana -Daria Ionescu- Haidău, Mariana Frătița, Lucica Popescu, Costel Dobrițescu, Bogdan Epure, Anca-Maria Stănciulescu, Armand Landh, Cristina Cioplea.
Curatori sunt Vasile Fuiorea și Cristian A. Damian.
Abordările artistice cuprind street art, fotografie-montaj și land-art, dar și pictură, sculptură și artă textilă.

La ora 18:30, la Galeria de Artă Victoria din Iași, va avea loc vernisajul expoziției de grup „Dincolo de Pace și Frică”, ce reunește sculptura, reprezentată de Alexandru Burlacu, printul – de Grafo Dragoș și new media – de Alex Dromp.