Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții noi ale UAP – Tapiserie și colaj, sculptură, pictură și fotografie
iasi,,romania, ,march,26,,2023:,the,city,hall,of

Expoziții noi ale UAP – Tapiserie și colaj, sculptură, pictură și fotografie

Noi expoziții ale unor membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România vor fi deschise în perioada 5 – 9 iunie în București, Târgu Jiu, Slatina, Iași, Oradea, Deva și Hărman.

Expoziția „Tapiserie și colaj” a artistei Carmen Groza va fi vernisată pe 5 iunie, la ora 18:00, în Galeria „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului. În deschidere vor lua cuvântul artista Cela Neamțu și criticul de artă Virgil Mocanu. Carmen Groza trăiește și muncește la Liege (Belgia), iar arta i-a fost răsplătită cu numeroase premii, la evenimente internaționale, precum medalia obținută la cea de a opta bienală internațională Fiber Art „De la Lausanne la Beijing”, în anul 2014.

De la ora 17:00, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” va găzdui vernisajul expoziției „Paradisul fără sfârșit”, care reunește lucrări ale membrilor grupului Prisma: Beatrice Anghelache, Bogdana Contraș, Vlad Iulian Fodor, Antonia Ionescu, Bianca Ioniță, Eugen Vasile Iovan și Gabriel Smoleac. Curator este Dorina Cioplea Văduva.

Pe 6 iunie, la Galeria 15 Design – Hanul cu tei din București, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziției de fotografie „Panta Rhei” a artistei Mihaela Moțăianu, care prezintă un caleidoscop de momente ce surprind curgerea materiei, fluiditatea mersului și urmele timpului, privite ca o transformare a materialității lumii. Imaginile prezintă conceptul de fluiditate și au fost inspirate de teoria „Panta Rhei / totul curge, nimic nu rămâne neschimbat” a filozofului grec Heraclit din Efes. Curator este Mariana Theodorescu.

În ziua de 7 iunie vor avea loc tot două evenimente. „Ipostaze cromatice” este titlul expoziției care va fi vernisată la Galeria Artis din Slatina, la ora 15:00. Pe simeze se vor regăsi lucrările pictorului Marius Barb/Barbone – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Pe de altă parte, galeria Calderon Art Studio din București găzduiește în perioada 7 – 18 iunie expoziția „Visând la vară” a pictoriței Vali Irina Ciobanu. Vernisajul va avea loc la ora 18:30.

Mituri, tradiții și Route Napoléon

Expoziția de pictură și sculptură „Mituri și tradiții” va fi vernisată pe 8 iunie, la ora 17:00, în sediul Primăriei Iași – Palatul Roznovanu (foto). Evenimentul organizat de Filiala Iași a UAP aduce în atenția publicului creațiile a 18 dintre cei mai cunoscuți artiști ieșeni: Felix Aftene, Vladlen Babcinețchi, Bogdan Bârleanu, Zamfira Bîrzu, Cezarina Caloian, Gabriel Caloian, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Valentina Druțu, Bogdan Maximovici, Codrin Mircea, Eugen Mircea, Mihai Pamfil, Sorin Purcaru, Atena Elena Simionescu, Adrian Stoleriu, Constantin Tofan, Cristian Ungureanu și, invitat, artistul sculptor Emil Milășan. Va prezenta criticul de artă Maria Bilașevschi.

În aceeași zi, de la ora 18:00, la Căminul Artei din București, va fi vernisată expoziția „Memoria Timpului – «Route Napoléon» în corespondența lui George Enescu”. Este un proiect conceput de Horia Andrei Nițu. „Route Napoléon” este unul dintre cele mai cunoscute trasee din Franța, un drum istoric a cărui notorietate atrage vizitatori din întreaga lume. Acest traseu pitoresc a fost parcurs în trecut de un ciclist, iar impresiile sale – transmise de pe drum prin intermediul câtorva cărți poștale -, lui George Enescu, la Paris. Astfel, corespondența muzicianului a devenit un instrument care operează memoria timpului (scoțând la iveală întâmplări vechi de 110 ani) și element generator al proiectului. Coincidența face ca artistul Horia Nițu să fi parcurs la rândul său „Route Napoléon” pe bicicletă, asemenea expeditorului îndrăzneț din secolul trecut. Consultarea corespondenței lui George Enescu și un travaliu grafic asupra acesteia i-a scos în cale amintirile ciclistului H. Foulhioux. Documentele de arhivă fac legătura între trecut și prezent, între experiențe similare trăite de personaje aparținând unor secole diferite. Artistul realizează o expoziție aparte de fotografie, grafică și instalație; el sondează memoria timpului prin procesarea și alăturarea unor elemente diverse, distanțate de secole, provenind din domenii de activitate precum artă, istorie, muzică, sport.

Patru vernisaje, pe 9 iunie

Filiala Oradea a UAP organizează pe 9 iunie expoziția „A35 – Libertate totală”. Vernisajul va avea loc la ora 17:00, la Galeria Reperaj din Cetatea Oradea. Manifestarea este dedicată artiștilor și studenților cu vârste de până la 35 de ani. Conceptul expoziției presupune o paletă largă de exprimare prin limbajul vizual, o dezinhibare totală, exprimarea tuturor sentimentelor pe care omul le are, de la iubire, la ură și frustare.

De la ora 17:00, este programat vernisajul expoziției „Surse” a pictoriței Lili Rub. Evenimentul este programat la Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva. Curatori sunt Radu Roșianu și Sorin Oprea.

La Galeriile de artă Amfitryon din Hărman (jud. Brașov), de la ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției „Sub aceleași semne”. Lucrările semnate de Marinella Dumitrescu se vor afla pe simeze până pe 2 iulie. Curator este Nicolae Ioan Vrâncean, iar cuvântul de deschidere va fi rostit de Mimi Necula.

Începând cu ora 18:30, Galeria de Artă UCIN din București va găzdui vernisajul expoziției de pictură „Trei Grații”. Până pe 25 iunie, vor fi expuse lucrări de: Diana Bell, Mihaela Mirabela Bedereagă si Luminița Taburța. Participă criticul de artă Ana Amelia Dincă.